AMSTERDAM - In de Maradona-special van het NUsport-magazine halen onder anderen Ruud Gullit, Wim Kieft en Mario Been herinneringen op aan de bijna vijftigjarige 'Pluisje'.

Op de website komen verschillende andere (oud-)voetballers aan het woord over hun favoriete Maradona-herinnering.

Ismail Aissati vindt dat Maradona voor eeuwig op eenzame hoogte staat.

“Hij is een geweldenaar. Ik vond zijn warming-up het mooist. Iedereen is dan bezig met lopen, knieheffen, rekken. Hij zat een beetje hoog te houden en dacht: laat die wedstrijd nou maar beginnen.

“Toen ik vijf of zes was, kwam er in Marokko een buurjongen met een stapel video’s. Ik zat daarna alleen nog maar binnen. Eén videoband had ik stiekem naar Nederland gesmokkeld. Die moet ik maar eens teruggeven, want ik denk dat-ie die nog steeds zoekt. Ik kon er geen afstand van nemen.''

''Je ziet hem de gekste en mooiste dingen met de bal doen. Echt een tovenaar. Mijn oude jeugdtrainer bij PSV, Ricardo Moniz, liet tijdens uitwedstrijden met A1 in de bus altijd videobanden van Johan Cruijff en Maradona zien. Zat iedereen stilletjes te kijken.”

“Ook als bondscoach vond ik hem geweldig. Hij was zó emotioneel, leefde zó mee met zijn ploeg. Ik weet niet hoe hij tactisch was, maar zijn ploeg ging harder voor hem rennen. Dat zag je gewoon. Wat-ie doet is volledig oprecht, hij voert geen showtje op. Het liefst zou hij al zijn spelers helpen. Mensen doen lacherig over hem, ik vind dat je hem op zijn kwaliteiten moet beoordelen.”

“Voor mij staat hij voor eeuwig op eenzame hoogte. Zinedine Zidane is de enige die bij hem in de buurt komt. Daarna Riquelme, Bergkamp en Nilis. Maar op gepaste afstand, hoezeer ik die anderen ook waardeer.”

“Weet je nu ik zo over hem praat, heb ik meteen zin om die videoband weer te kijken. Ik vrees dat mijn buurjongen nog even moet wachten.”

Nummer 42 van het NUsport-magazine staat vanwege diens 50e verjaardag geheel in het teken van Diego Maradona. Het blad is online te bestellen.