AMSTERDAM - Na het eerste evaluatiegesprek voelde vrouwenbondscoach Herman Kruis al dat zijn vertrek aanstaande was. Afgelopen donderdag kreeg hij die bevestiging. "Er is een droom voorbij", aldus de Brabander.

"Anderhalve week geleden zat ik voor het eerst met de hockeybond om de tafel en na dat gesprek had ik een slecht gevoel."

"Met sommige kritiekpunten was ik het eens, want ik vind bijvoorbeeld ook dat we op het WK helemaal niet constant gespeeld hebben. Maar er werden in dat gesprek ook dingen gezegd waar ik het niet mee eens was."

Verbaasd

"Ik heb geen zin om dieper in detail te treden, maar ik was wel verbaasd. Iedereen bij de bond wist hoe ik coachte toen ik werd aangenomen en dat is in de afgelopen twee jaar echt niet veranderd. En ik heb altijd voor iedereen opengestaan op te luisteren."

Hoewel Kruis erkent dat de mededeling hard aankwam, richt hij zijn blik ook weer op de toekomst. "Ik wilde heel graag als bondscoach naar de Olympische Spelen van Londen. Maar dat gaat dus niet door. En wat niet is, dat is niet. Natuurlijk is er een droom voorbij, maar mij wereld stort niet in."

Kwalijk

"Ik ga weer volledig aan de slag als directeur van het Johan Cruyff College in Roosendaal en ik hoop zo snel mogelijk terug te keren in het hockey. In welke hoedanigheid weet ik nog niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Bondscoach in het buitenland? In eerste instantie zeg ik nee. Ik werk liever in Nederland, vooral vanwege mijn werk op school."

Kruis vindt het overigens wel pijnlijk dat zijn collega’s in Roosendaal het nieuws uit de media moesten vernemen. "Met de hockeybond had ik afgesproken dat we het nieuws dinsdag naar buiten zouden brengen."

"Dan had ik de tijd om mijn familie, vrienden en de mensen op het Cruyff College in te lichten. Maar iemand vond het nodig om te lekken waardoor het schoolteam het maandag al op internet las. Dat vind ik erg kwalijk."