AMSTERDAM - Janneke Schopman, die onlangs afscheid nam als international, had niet verwacht dat vrouwenbondscoach Herman Kruis het veld zou moeten ruimen.

"Ik was geschokt en verbaasd toen ik het hoorde", aldus de oud-aanvoerder van Oranje, die ook bij Den Bosch jarenlang met de Brabander werkte.

"Natuurlijk wist ik dat er de afgelopen weken veel gesprekken zijn gevoerd en naarmate het langer duurt voor er witte rook is, is de kans steeds groter dat de hockeybond kiest om afscheid van de bondscoach te nemen."

Soepel

"Aan de ene kant snap ik ook wel dat Herman weg moet. De voorbereidingen op het WK zijn niet allemaal even soepel gelopen. Ik vraag me af in hoeverre dat de schuld is van de coach alleen, maar ik snap wel dat de bondscoach eindverantwoordelijk is."

"Aan de andere kant wisten ze heel goed wat voor coach ze binnenhaalden toen ze Herman contracteerden. Hij is aangesteld op basis van bepaalde kwaliteiten en die zijn echt niet veranderd in de afgelopen twee jaar. Als bondscoach ging hij het hetzelfde te werk als coach van Den Bosch."

Grip

Schopman kan zich niet helemaal vinden in de woorden van technisch directeur Bert Bunnik, die zei dat Kruis geen grip meer had over zijn eigen groep.

"Zo heb ik dat zelf als speelster niet gevoeld. Maar ik weet ook dat de KNHB niet over een nacht ijs is gegaan en ze met deze beslissing steeds het belang van het vrouwenhockey in het vizier hebben gehad."

"Maar ik weet wel dat iedereen, dus alle begeleiders en spelers, ook heel goed in de spiegel moeten kijken. Dat er spelers niet in vorm zouden zijn was echt niet alleen de schuld van de coach."

Hoog

Ook Ellen Hoog heeft met verbazing gereageerd op het vertrek van Kruis. De 118-voudig international zegt verrast te zijn door het nieuws, ondanks dat zij op de hoogte was van het feit dat er evaluatiegesprekken aan de gang waren.