AMSTERDAM - Het boterde niet altijd tussen de Fransman en de Argentijn, maar dat neemt niet weg dat UEFA-voorzitter Michel Platini veel bewondering heeft voor Diego Maradona.

“Ik wens hem en zijn familie veel geluk en gezondheid”, zegt de Fransman vier dagen voor de vijftigste verjaardag van ‘El Diez’ tegen het persbureau ANSA.

“We hadden en hebben verschillende interpretaties over voetbal. Voor hem is het echt een passie, terwijl ik onze sport meer als een spel benader.”

De solo in de kwartfinale van het WK van 1986 tegen Engeland noemt Platini zijn favoriete Maradona-moment.

“Een weergaloos doelpunt. In de Italiaanse media werden wij in de jaren tachtig vaak met elkaar vergeleken. De rivaliteit tussen ‘zijn’ Napoli en ‘mijn’ Juventus is ook een mooie herinnering.”

Verbale strijd

Gezien het verbale wapengekletter afgelopen zomer tussen de oud-spelmakers is het opvallend dat Platini als een van de eerste kopstukken in het voetbal zijn felicitaties overbrengt aan ‘Pluisje’.

Tijdens het WK stelde de bestuurder zijn vraagtekens bij de capaciteiten van bondscoach Maradona, waarop de Argentijn liet weten dat hij en Platini altijd een afstandelijke relatie hebben gehad. “En hij is een Fransman. Hij gelooft dus dat hij beter is dan wij.”

Nummer 42 van het NUsport-magazine staat vanwege diens 50e verjaardag geheel in het teken van Diego Maradona. Het blad is online te bestellen.