AMSTERDAM - Het is een bekend recept, zeker in het vrouwenhockey. Een routinier neemt afscheid van het eerste elftal, laat zich toch overhalen om haar naam op de spelerslijst van dames 1 te zetten en maakt aan het einde van het seizoen haar rentree.

Bij Marieke Dijkstra liep het anders. Ze keer na vier duels al terug bij Kampong.

Dat haar afscheid, dat zelfs gevierd werd met een heuse receptie op de club, zo kort zou duren had oud-international Dijkstra zelf ook niet kunnen denken.

Maar haar terugkeer was vroeg in het seizoen al nodig, vond coach Derk Marijnen. Niet eens omdat Kampong na vier duels de laatste plaats in de Rabo Hoofdklasse bezette, maar omdat Marijnens elftal door blessures geplaagd wordt.

Gouden greep

Het bleek een gouden greep, want met de 32-jarige verdediger won Kampong prompt haar eerste duel. Pinoké werd met 4-2 verslagen. Marijne roemde na afloop het spel van de teruggekeerde Dijkstra. Zelf bagatelliseerde de assistent-bondscoach van de Nederlandse zaalvrouwen haar sterke optreden. "Ik heb niet zoveel gedaan, hoor."

De grote vraag is nu natuurlijk: is Dijkstra weer volledig beschikbaar voor Kampong? Duidelijk was dat de routine die ze heeft de jonge ploeg goed deed. Maar helaas voor de Utrechters, Dijkstra speelt komende zondag weer in dames 2, als het aan haar ligt tenminste.

'Veel potentie'

Dijkstra: "Ik ben echt gestopt. Ik hockey lekker in het tweede en geniet van andere dingen, zoals mijn squashcompetitie. Ik help het team natuurlijk graag uit de brand, maar in principe was dit eenmalig."

"Het moet niet een structureel iets worden. Dat is ook niet nodig, denk ik. De groep is goed op weg en er zit veel potentie in. Ze hebben zo’n oudje niet iedere week nodig."