ROTTERDAM - Het plaatje was bijna compleet, maar Epke Zonderland slaagde er zondagmiddag net niet in met een gouden medaille op rek de wereldtitelstrijd turnen in Rotterdam van een ultieme apotheose te voorzien.

Toch waren er binnen gymnastiekbond KNGU alleen maar tevreden gezichten. De mislukte start met de affaire rond Yuri van Gelder was na een week vol goede prestaties even naar de achtergrond verdwenen.

KNGU-topsportmanager Hans Gootjes zag het vrouwenteam (negende) de doelstelling meer dan waarmaken. ''Ze hebben met hun prestatie aangegeven dat het streven om de Olympische Spelen te bereiken realistisch is.''

Harmes

Omdat Mayra Kroonen langdurig is geblesseerd, lijkt de komende jaren voor Suzanne Harmes nog een rol weggelegd. De routinier is niet meer de beste turnster van Nederland.

''Maar haar waarde is ontegenzeggelijk. Ze zal een afweging moeten maken.'' Harmes is moeder van een zoon in plaats van thuiswonend scholier, wordt ondersteund door sponsor Lotto maar vraagt zich af of het financieel nog haalbaar is verder te turnen.

Talent Céline van Gerner verloor na een radslag haar evenwicht op de balk, maar was anders wellicht al rond plaats twaalf geëindigd in de meerkampfinale.

Beter dan ooit

De mannen presteerden met de zeventiende plaats - doelstelling was top 24 - beter dan ooit en er waren toestelfinales voor Zonderland en Jeffrey Wammes. Gootjes: ''We hadden ook gemikt op twee mannen in de meerkampfinales. Dat is niet gelukt. Jeffrey ging in de fout op brug, Bart Deurloo kwam in dit sterke veld nog tekort.''

De weg naar de WK van Tokio wordt aangestuurd vanuit Japan, waar adviseur Sadao Hamada meestal verblijft.

''Ze weten wat ze de komende week moeten doen, over enkele weken kom ik weer even terug'', zei de ervaren coach die alle vertrouwen heeft in een olympisch avontuur maar ook afhankelijk is van financiële middelen.

Hamada wil veel, denkt groot maar hij werk voor een bond die voor het programma van de topturners niet meer dan één tot twee ton beschikbaar heeft.

Trainingsstage

Gootjes: ''We gaan hoe dan ook op trainingsstage in Japan. De mannen waarschijnlijk al in aanloop naar de EK, de vrouwen kort voor het toernooi in Tokio zelf. Maar daarvoor moeten we nu wel andere plannen schrappen.''

Gootjes praatte tijdens het toernooi nog met Maurits Hendriks, technisch directeur van NOCNSF. Turnen hoort niet bij de acht sporten waarin de sportkoepel wegens medaillekansen extra wil investeren.

Oproep

''We hebben goed contact, praten bijvoorbeeld over onze programmering.'' Zijn oproep voor extra financiële steun, vorige week, was dan ook meer bedoeld in de richting van bedrijven.

''Wij komen gewoon tekort in ons topsportbudget. Hier in Rotterdam hebben we kunnen laten zien wat voor mooie sport, maar ook wat voor mooi product turnen is. Ik zou het wel weten als ik een bedrijf had.''