AMSTERDAM - Op 30 oktober wordt Diego Maradona 50 jaar. In die periode zorgde de Argentijn niet alleen óp het veld voor herinneringen die bij menigeen voorgoed zijn blijven hangen. Ook ernaast deed hij - letterlijk - van zich spreken.

Zoals Nederland de typische uitspraken van Johan Cruijff kent, heeft Argentinië die van ‘Pluisje’.

Al kan bij veel van die citaten de vraag worden gesteld of ze een verrijking vormen of niet; sommige genieten wereldwijde bekendheid. Andere bereikten een minder groot publiek.

NUsport zet er de komende twee weken in het kader van ‘Maradona ziet Abraham’ met regelmaat een aantal op een rijtje. Bij deze deel vier.

''Jullie mogen mij vermoorden, maar als je Dalma met één vinger aanraakt, vertrek ik bij Napoli.''
(Maradona toen een horde opdringerige fans hem en zijn dochter tijdens het winkelen niet met rust lieten)

''Marco van Basten was een doelpuntenmachine die precies op het moment bezweek dat hij de beste van allemaal zou worden. Dat zou hij geworden zijn, maar hij werd nooit nummer één.''
('Pluisje' zet 'San Marco' op plek 17 in zijn lijst met beste spelers aller tijden)

''Het lijkt bij Zinedine Zidane wel of, naarmate de tijd verstrijkt, hij minder zin heeft om te spelen. Hetzelfde als bij Michel Platini: ze beleven er geen lol aan.''
(Voor Maradona staat plezier op één)

''Ik ben liever een drugsgebruiker, hoe pijnlijk dat ook mag zijn, dan dat ik inhalig of een valse vriend ben.''
(Op Maradona kan je bouwen)

Het nieuwe nummer van het NUsport-magazine staat vanwege diens 50e verjaardag geheel in het teken van Diego Maradona. Het blad ligt nu in de winkel en is ook online te bestellen.