ARNHEM - De Nederlandse motorsportbond KNMV wil meer jongeren aan het wegracen krijgen en de ontwikkeling van talenten stimuleren. De bond ondersteunt vanaf volgend jaar drie jeugdklassen drie jaar lang met een substantiële financiële bijdrage.

Het gaat om de pocketbikes, de NSF100 en de nieuwe Moriwaki Cup. ''Ze moeten de kraamkamer worden van nieuw talent'', aldus de KNMV in een woensdag uitgebracht persbericht.

''Motorsport is duur. Wil je de sport levensvatbaar houden, dan moet je de instap voor jongeren relatief goedkoop maken. Dat proberen we met deze drie klassen'', zegt technisch directeur Irma Dijksterhuis.

Grotere instroom

''Ze zijn bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de wegraces. We streven een grotere instroom van beginnende jonge wegracers. Dat is goed voor de populariteit van de sport, waarmee ook de kans toeneemt dat zich meer talentvolle jongens en meisjes aandienen.''

Samenwerking is gezocht met teambazen Arie Molenaar en Gerrit ten Kate. Molenaar is de eigenaar van het enige Nederlandse grandprix-team, Ten Kate is actief in de Superbike en de Supersport.

Grondlegger

''Molenaar is de grondlegger van de NSF100. We zijn heel tevreden over deze talentklasse en vinden het als bond belangrijk dat wij bijspringen'', aldus Dijksterhuis.''

De KNMV gaat naast de acht reguliere NSF100-races vier extra trainingsweekenden organiseren, zonder dat dit de kosten voor deelname verhoogt. Verder wordt gezorgd voor extra training en begeleiding door KNMV-erkende trainers.

Gestimuleerd

Ten Kate heeft de oprichting van de Moriwaki Cup gestimuleerd. Deze klasse is vooral bedoeld voor jongeren die zich willen bekwamen in de 600cc.

Dijksterhuis: ''De jeugd in Nederland wordt steeds langer. Veel jongeren komen daardoor al niet meer in aanmerking voor de 125cc. De 600cc biedt uitkomst.''

De KNMV zal voor de deelnemers aan de Moriwaki Cup, mits jonger dan 18 jaar, de kosten voor de wegracecursus, de medische keuring en de licentie voor haar rekening nemen.