EINDHOVEN - Oranje-Zwart heeft de eerste tik in de strijd om de play-offs uitgedeeld. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 5-4 van Amsterdam. Vijf minuten voor tijd stonden de bezoekers nog met 4-2 voor, maar in een krankzinnige slotfase keerde OZ de wedstrijd.

Amsterdam, waar Kristian Timman met een hamstringblessure ontbrak, nam het voortouw in de eerste topper van het seizoen.

Santi Freixa, hersteld na bijna een jaar blessureleed, onderscherpte in de derde minuut een zwakke pass van Marcel Balkestein, zette een een-tweetje met Floris Evers op en rondde bekwaam af.

Het antwoord van de thuisploeg, dat speelde zonder basiskrachten Bob de Voogd, Thomas Briels (allebei geblesseerd), Jeroen Delmee (op het WK vrouwen in Rosario) en Rob Hammond (verplichtingen met Australië) liet op zich wachten.

Van der Weerden

Mink van der Weerden mocht voor rust vier keer aanleggen, maar had niet de scherpte die hij tijdens de Champions Trophy afgelopen zomer wel toonde. Een gele kaart voor Billy Bakker zorgde voor een numeriek overtal voor Oranje-Zwart.

Vlak nadat de paal een treffer van Sander Baart in de weg stond, zorgde zijn ploeggenoot Jelle Galema vlak voor rust alsnog voor de gelijkmaker.

Via Robert Tigges kwam Amsterdam in het begin van de tweede helft op voorsprong. Maar OZ toonde veerkracht door twee minuten daarna de 2-2 op het bord te brengen. Zeven minuten later stond Amsterdam weer aan de goede kant van de score. Opnieuw was het Santi Freixa, de uitblinker aan Amsterdamse kant, die voor de 3-2 tekende.

Taekema

In de laatste vijf minuten gebeurde er werkelijk van alles. Taeke Taekema zette Amsterdam, waarbij Valentin Verga met een kapotte lip de strijd moest staken, uit een corner op 4-2. Met nog driehonderd seconden op de klok leek dit een veilige marge, maar niets bleek minder waar. De ervaren international Geert-Jan Derikx liep tijdens een duel rond de middellijn tegen een gele kaart op.

Oranje-Zwart profiteerde nog geen halve minuut daarna, via een rake corner van Mink van der Weerden. Een minuut later bracht Niek van der Schoot de ploegen in evenwicht. Door een gele kaart van Simon Gougnard hadden beide teams in de laatste twee minuten tien spelers in het veld staan.

Judge

De Eindhovenaren leken in de wolken met een punt, maar kregen uiteindelijk zelfs de volle mep. Een scoop van Van der Weerden werd gemist door de uitkomende Amsterdam-keeper Klaas Veering.

OZ-spits Lucas Judge (foto) reageerde alert en dook de 5-4 binnen. Amsterdam kreeg in blessuretijd nog twee strafcorners, maar Taekema kon de spectaculaire nederlaag niet meer voorkomen.