TOKIO - Jeroen Mooren en Kitty Bravik hebben zondag op de WK judo niet voor een verrassing gezorgd. De beste Nederlander in de klasse tot 60 kilogram verloor in de derde ronde van Europees kampioen David Asoembani uit Georgië. Bravik (-52 kg) strandde al in de tweede ronde. Ze verloor van Marie Muller uit Luxemburg.

Mooren, derde op de laatste EK, won in Tokio achtereenvolgens van de Amerikaan Aaron Kunihiro en Tumurkhuleg Davaadorj uit Mongolië.

De opvolger van oud-wereldkampioen Ruben Houkes had vervolgens pech dat hij al voor de kwartfinale op de sterke Asoembani stuitte. De Nijmegenaar verloor na 41 seconden op ippon.

Bravik

Bravik, vorig jaar derde op de EK in Tbilisi, startte de mondiale eindronde met een overwinning op Kalpana Devi Thoudam uit India. De 23-jarige inwoonster van Enkhuizen kon vervolgens niet imponeren tegen Muller uit Luxemburg. Bravik stond al op achterstand toen ze in de slotfase van het gevecht op haar rug belandde.

Carola Uilenhoed is de laatste Nederlandse judoka die nog op de tatami van het Yoyogi sportcentrum verschijnt. Ze komt maandag uit in de open klasse. Henk Grol (-100 kg) en Dex Elmont (-73 kg) wonnen in Tokio een zilveren medaille.