ROSARIO - Nederland maakte bij het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen tot dusverre gemiddeld vijf doelpunten per wedstrijd. Oranje incasseerde in totaal echter ook acht treffers. ''Zes doelpunten waren in mijn ogen individuele fouten, dat zijn er wat veel'', aldus bondscoach Herman Kruis.

Donderdag neemt hij het met zijn team in de halve finale op tegen Engeland. ''Verdedigend zullen we bij de les moeten blijven.''

Met vijf overwinningen is Nederland favoriet om de eindstrijd te bereiken. ''Bij een halve finale zit er altijd spanning op'', weet Kruis.

Entourage

''In de groepsfase kun je misschien af en toe eens een misstapje maken, nu is het alles of niets. We hebben negen speelsters die voor het eerst aan een WK meedoen. Voor hen is het allemaal nieuw."

"De entourage zal ook een rol spelen, al mogen we daar alleen maar van genieten.''

De titelverdediger werkte de wedstrijden tot dusverre af voor een handjevol publiek. Donderdag zal het al behoorlijk drukker zijn. Na de halve finale tussen Nederland en Engeland neemt gastland Argentinië het voor 12.000 fans op tegen Duitsland.

Engeland

Voor de Engelsen is het spelen van een halve finale op een groot toernooi, in tegenstelling tot de hockeysters van Oranje, geen gewoonte.

In 1990 eindigden de Britse vrouwen als vierde bij de mondiale titelstrijd. Grote successen bleven tot dusver uit.

Met het oog op de Olympische Spelen van Londen in 2012 is gekozen voor een professionelere aanpak. Sinds een jaar traint de selectie meerdere malen in de week. In Nottingham eindigde het team in juli als derde bij de Champions Trophy.

Stappen voorwaarts

''Als je Engeland vergelijkt met een jaar geleden, dan hebben ze enorme stappen voorwaarts gemaakt'', vindt Kruis, die daarmee doelt op het team van Engeland dat in Amstelveen meedeed aan het Europees kampioenschap.

''Ze zijn technisch beter gaan spelen en ogen ook fitter.''