RIJSWIJK - Wat Anton Geesink als atleet heeft bereikt, heeft de judosport voor altijd veranderd. Dat stelt Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), in een schriftelijke reactie aan de NOS op het overlijden afgelopen vrijdag van de voormalige olympisch kampioen.

Volgens Rogge heeft Geesink, die sinds 1987 zitting had in het IOC, als olympiër ''een onuitwisbare indruk achtergelaten op de Spelen en binnen de sport in zijn geheel''.

De Belg noemde de Utrechter een persoonlijke vriend. ''Een legende in de wereld van de sport. Hij mag er dan niet meer zijn, hij zal nooit worden vergeten'', aldus Rogge.

Rogge benadrukte dat Geesink veel meer was dan een atleet. ''Hij was bovenal een leraar in de betekenis van Pierre de Coubertin's olympische ideaal."

Kennis en talent

"Hij verenigde onderwijs en sport. In zijn hele carrière gebruikte Anton zijn kennis en talent om zowel sport als de olympische waarden te promoten.''

Rogge: ''De olympische beweging en de sportwereld zullen hem geweldig missen en ik persoonlijk zal zijn vriendschap en advies missen, maar ik twijfel er geen moment aan dat zijn verhaal inspirerend werkt voor toekomstige generaties.''