ROTTERDAM - De Nederlandse volleyballers kunnen zaterdag in Estland een belangrijke stap zetten richting het Europees kampioenschap. Oranje speelt dan in het Oost-Europese land de eerste van twee beslissingswedstrijden om een ticket voor het EK. Op 12 september kunnen de mannen van bondscoach Peter Blangé het voor eigen publiek in Rotterdam afmaken.

Blangé hoopt zaterdag in Parnu een goede uitgangspositie te creëren. Al kan Nederland rekenen op een behoorlijk vijandige sfeer.

''We weten inmiddels wat we in Estland kunnen verwachten: tribunes vol chauvinistische, nationalistische supporters. Het is moeilijk om dan je hoofd koel te houden, maar we kunnen ons geen misstap veroorloven."

Topvorm

"Eén slechte wedstrijd is funest. Ons niveau is tot nu toe wisselend, maar we werken er keihard aan om twee goede wedstrijden met positief resultaat neer te zetten'', laat Blangé op de website van de bond weten.

Met het oog op de olympische ambities moet Nederland echter volgend jaar meedoen aan het EK in Oostenrijk en Tsjechië. ''We moeten er op het EK van volgend jaar staan, willen we nog een goede kans maken op kwalificatie voor de Spelen van 2012 in Londen. Deze laatste kans moeten we dus grijpen.''

Problemen

Nederland bracht zich in mei behoorlijk in de problemen in het eerste deel van het kwalificatietraject. Oranje verloor van Macedonië en Portugal en bracht daarmee deelname aan het EK in gevaar.

Voor eigen publiek herstelden de mannen van Blangé zich. Door de zege op concurrent Macedonië eindigde Nederland als tweede in de poule en dwong het de twee beslissingswedstrijden af tegen Estland, nummer twee in een andere poule.

Blangé en zijn mannen deden in juni en juli mee aan de World League. De ploeg werd daarin uitgeschakeld in de groepsfase, maar haalde wel een knappe zege op Brazilië, dat het prestigieuze toernooi won.