DEN BOSCH - De Nederlandse turners vertrekken donderdag naar Italië voor een interland waarvan het resultaat eigenlijk van ondergeschikt belang is. Uitgangspunt is de twaalf WK-kandidaten een podium te geven hun programma af te werken, lichtte Bram van Bokhoven, een van de coaches, maandag in Den Bosch toe.

Natuurlijk zijn de ogen gericht op Yuri van Gelder, die zaterdag in Macerata zijn eerste wedstrijd turnt sinds zijn dopingschorsing in juli afliep. Maar waar Van Gelder zelfverzekerd al een medaille in Rotterdam als doel noemt, is het vooral voor de mindere goden de kans om zich nog in de WK-ploeg te turnen.

''Alle twaalf werken ze hun volledige wedstrijdprogramma af. Iedereen is redelijk wedstrijdfit. We liggen op schema'', aldus Van Bokhoven. Op 21 september wordt de groep teruggebracht tot zes plus één reserve.

Ambitieus

Officieel maakt Van Gelder nog geen deel uit van de trajectselectie, maar het is vrijwel uitgesloten dat topsportcoördinator Hans Gootjes na de wereldbekerwedstrijd in Gent (11-12 september) niet besluit de laatste wildcard aan de gevallen 'Lord of the Rings' te gunnen. Van Gelder oogde maandag gretig en ambitieus.

''De wedstrijd in Italië is een meetmoment maar ik kijk vooral uit naar Gent waar ik veel concurrenten verwacht. Het is best spannend, maar mijn echte piek moet liggen in oktober, op de WK.''

Fitte ploeg

Van Bokhoven staat aan het hoofd van een fitte ploeg. Waar rond de NK, half juni, nog tal van turners met pijntjes kampten heeft hij nu een fitte selectie onder zijn hoede. Epke Zonderland kondigde alvast aan op het WK op vijf toestellen (''Alleen ringen niet'') in actie te willen komen, Jeffrey Wammes en Bart Deurloo gaan voor de meerkamp. Naast de ervaren Anthony van Assche en Carlo van Minde bestaat de voorselectie uit een aantal jeugdige talenten.

Van Bokhoven: ''We treden aan met twee teams van zes. Ik weet niet eens of de Italianen ook met twee teams komen. Het resultaat is van ondergeschikt belang. We proberen wel één sterk team neer te zetten, maar willen iedereen de kans geven zijn sterke punten te laten zien. Dat doen we ook in meetmomenten tijdens trainingen, maar tegen Italië is het voor de jongens ook makkelijker in de juiste 'mindset' te komen. Ze kunnen zich nu in een wedstrijdsituatie bewijzen.''