ROSARIO - Het wereldkampioenschap voor vrouwen in Argentinië is zondag al begonnen, maar de Nederlandse meiden trappen maandag pas af. Eindelijk. Want Oranje is er wel aan toe aan de openingswedstrijd, merkte bondscoach Herman Kruis de afgelopen dagen.

"De meiden willen beginnen", aldus Kruis. "Logisch. We zijn hier al ruim en week en hebben het gevoel dat we er klaar voor zijn. Dan kan je natuurlijk niet wachten tot je eindelijk mag spelen."

Zelf voelt de bondscoach inmiddels ook een gezonde wedstrijdspanning, zoals de Brabander het zelf omschrijft. "Dit is waar het om gaat. Hier hebben we meer dan een jaar naartoe geleefd. Dus ja, van mij mag het ook beginnen."

Makkelijke start

Oranje heeft op papier een makkelijke start, want maandag is India de tegenstander. India dertiende op de wereldranglijst en is daarmee de laagst geklasseerde ploeg op dit WK. Het zou dus de zwakke broeder van poule A moeten zijn. Dat weet Kruis ook, maar de bondscoach verwacht niet dat zijn ploeg zomaar over India heen zal lopen.

"Vergis je niet, er staat veel spanning en druk op deze wedstrijd. En India is helemaal niet zo slecht. Misschien zijn ze tactisch niet altijd even handig, vooral niet in de omschakeling. Maar ze vallen wel altijd aan."

"Voor ons is het zaak vroeg te scoren, dan kunnen we ze misschien slopen. Maar we moeten juist niet gaan forceren, want als wij met teveel mensen voor de bal lopen zij met hun aanvallende spel weer gevaarlijk. Het is de kunst om te blijven combineren en de ruimte tussen de linies goed te benutten."

Foto: Ben Haeck