AMSTERDAM - Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen verwacht dat de derde etappe van de Vuelta nog lastiger is dan de zware rit van zondag. "Gelukkig zal de temperatuur wel iets lager zijn, maar qua profiel wordt het moeilijk."

Van Houwelingen verwacht dat de betere klimmmers onder de sprinters maandag hun kansen pakken. Ook Rabo-renner Oscar Freire geeft hij een kans.

"Het profiel zal wel voor een ander koersverloop zorgen na een klim van de eerste categorie op dertig kilometer, maar de laatste anderhalf kilometer lopen ook nog eens vergelijkbaar met de Cauberg omhoog. Als Oscar de klim van de eerste categorie overleeft, verwacht ik wel dat hij meedoet."

Enorme hitte

Van Houwelingen benadrukt tegenover Rabosport dat de tweede etappe van zondag zwaarder was dan verwacht. De temperatuur steeg naar een ongekende 42 graden. "Door die hitte was het erg lastig. Uiteindelijk was het wel een massasprint, maar onderweg heeft het peloton flink af moeten zien. Tot 30 kilometer voor de finish ging het met name naar boven en dat heeft veel krachten gekost."

Het was ook nog eens zo goed als windstil. "Als je dan bergop rijdt en minder rijwind hebt, is het heel warm. Hoeveel bidons erdoorheen zijn gegaan, weet ik niet, maar dat moeten er behoorlijk veel zijn geweest."

Kaakoperatie

Rabo-renner Freire maakte geen aanspraak op de winst. Hij deed geen gooi naar een overwinning, terwijl de etappe eindigde in een massasprint. "Oscar moet eerst weer op niveau komen na zijn kaakoperatie. Hij merkte zondag al snel dat hij niet de snelheid voor de sprint had en dan houdt het op. Ik hoop dat hij zijn oude vorm snel weer oppakt."