PARIJS - De Chinese badmintonners hebben in Parijs het kunststukje van 1987 herhaald. De Chinezen veroverden zondag alle titels bij de wereldkampioenschappen. Eerder lukte ze dat in eigen land. De titel van Chen Jin in het mannenenkelspel was zondag misschien wel de mooiste.

Chen Jin stond jarenlang in de schaduw van zijn illustere landgenoot Lin Dan, maar kroonde zich zondag in Parijs tot 's werelds beste door in de finale voormalig wereld- en olympisch kampioen Taufik Hidayat met 21-13 en 21-15 te verslaan.

Uitgebreid arsenaal

De Indonesiër beschikt over een uitgebreid en spectaculair slagenarsenaal, maar wil nog weleens briljante momenten met zeperds afwisselen. Daarnaast vormde de WK voor Hidayat de aanloop naar de Aziatische Spelen. ''Die zijn maar eens in de vier jaar.''

Chen Jin stond vorig jaar ook in de eindstrijd van de WK, maar was toen niet opgewassen tegen Lin Dan.

''Ik ben niet de nieuwe Lin Dan. Lin Dan is Lin Dan en Chen Jin is Chen Jin'', zei de nieuwe wereldkampioen, die zaterdag aandachtig toeschouwer was bij de halve finale van Hidayat.

Last van inspanningen

De Indonesiër had, zoals vaker, zondag last van alle inspanningen die hij de avond ervoor had moeten leveren om de Zuid-Koreaan Park Sung Hwan te verslaan.

''Ik ben blij met deze titel, maar binnenkort begint alles weer opnieuw'', zei Chen Jin. ''Er moet straks weer hard gewerkt worden.''

De finales van het vrouwenkelspel, het vrouwendubbel en het gemengddubbel waren volledig Chinese aangelegenheden.

Lin Wang

Bij de vrouwen won Lin Wang, die op de plaatsingslijst weliswaar ruim lager stond dan haar landgenote Wang Xin maar in drie games (21-11 19-21 21-13) wel de wereldtitel greep.

De Chinese olympisch kampioenen Cai Yun en Fu Haifeng wonnen met 18-21 21-18 21-14 van Koo Kien Keat en Tan Boon-Heong en voorkwamen daarmee dat Maleisië de eerste wereldkampioenen kon bijschrijven.