GLENEAGLES - Maarten Lafeber is door een wisselvallige slotronde (76) teruggevallen naar de gedeelde 35e plaats in het Johnnie Walker Championship. De Nederlandse golfer noteerde zondag op de baan van Gleneagles in Schotland drie birdies, vijf bogeys en een dubbele bogey.

Dat bracht zijn eindtotaal op 288 (par). De beloning was een kleine 12.000 euro.

De hoofdprijs van ruim 280.000 euro ging naar de Italiaan Edoardo Molinari, die een opmerkelijke zelfbeheersing aan de dag legde in de slotfase toen de druk enorm was.

Birdies op de laatste drie holes waren net voldoende om de Australiër Brett Rumford een slag voor te blijven: 278 (-10) om 279. Molinari had het zichzelf daarvoor moeilijk gemaakt met drie bogeys. De slotronde van 71, één onder par, was ook niet bijzonder.

Teruggezakt

Zijn broer Francesco Molinari, die als koploper aan de laatste klus begon, zakte door een 75'er - onder meer door zeven bogeys - terug naar de derde plaats. Die deelde hij met de Welshman Jamie Donaldson en de Spanjaard Miguel Angel Jiménez.

De toernooiwinst in Gleneagles leverde ook Edoardo Molinari een uitnodiging op voor de Ryder Cup, de befaamde tweestrijd van de Europeanen met de Amerikaanse golftop.

Die is dit keer in Wales (Celtic Manor), begin oktober. De Europese captain Colin Montgomerie gaf de andere wildcards zondag aan de Ier Padraig Harrington en de Brit Luke Donald.

Team Europa

Lee Westwood (GBr), Rory McIlroy (GBr), Martin Kaymer (Dui), Graeme McDowell (GBr), Ian Poulter (GBr), Ross Fisher (GBr), Francesco Molinari (Ita), Peter Hanson (Zwe) en Miguel Angel Jiménez (Spa) stonden al eerder vast als deelnemers namens Europa.

Het team van de Verenigde Staten, dat onder leiding staat van Corey Pavin, heeft de Ryder Cup momenteel in bezit.