ROSARIO - Herman Kruis is twee jaar werkzaam als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. In het Argentijnse Rosario wacht vanaf maandag pas zijn eerste serieuze test.

Na de eenvoudige zege op het Europees kampioenschap, vorig jaar in Amstelveen, hoopt Kruis met Oranje nu ook de wereldtitel te winnen.

Naast het EK nam Oranje onder leiding van Kruis twee keer deel aan de Champions Trophy. In 2009 eindigde Nederland als derde en in juli was Argentinië in de finale in Nottingham te sterk.

Beide keren benaderde Kruis dat evenement als 'voorbereidingstoernooi', eerst op het EK en nu op het WK. Nu moet Nederland aantonen hoe goed de ploeg daadwerkelijk is op mondiaal gebied.

Slimmigheid

Argentinië begint in eigen land als favoriet, vindt Kruis, die met zijn elftal bij de Champions Trophy in Engeland twee keer van de Zuid-Amerikaanse vrouwen verloor.

''Na de Champions Trophy hebben we in de trainingen de nadruk gelegd op enkele items'', vertelt de bondscoach. ''Ik verwacht meer slimmigheid in en rond de cirkel. Ook zullen we een hoger baltempo moeten hanteren en lef moeten tonen. Dat vergt veel energie.''

Duitsland

Nederland start het toernooi maandag tegen India. Daarna is Nieuw-Zeeland de tegenstander. Verder zitten Australië, Duitsland en Japan in de groep van Oranje. Normaal gesproken plaatsen Nederland en Duitsland zich voor de halve finales.

In de andere groep is Argentinië favoriet en lijkt China de beste kansen te hebben om als tweede te eindigen.

Kruis is niet bang dat zijn speelsters de eerste opponenten onderschatten. ''Nieuw-Zeeland maakte het ons bij de Champions Trophy ook heel lastig. Tegenstanders graven zich in. Het is aan ons om daar een antwoord op te vinden.''

Van den Heuvel

In vergelijking met zijn selectie van de Champions Trophy voerde de in Dordrecht geboren trainer één wijziging door. Carlien Dirkse van den Heuvel neemt in Rosario de plek in van Vera Vorstenbosch. Kruis deed dat vooral met het oog op de sterkere tegenstanders.

''Bij een EK sta je tegen Oekraïne en Azerbeidzjan zeventig procent van de wedstrijd op de helft van de tegenstander. Bij een WK zal dat minder zijn. Carlien vind ik daarom nu meer geschikt.''

Winst

Van de tot dusverre elf georganiseerde WK's won Oranje er liefst zes. Zo ook de vorige mondiale titelstrijd, vier jaar geleden in Madrid. ''Het gaat te ver om op voorhand te zeggen dat dit toernooi voor ons alleen geslaagd is als we winnen'', vindt Kruis.

''Je hebt altijd momenten dat het tegenzit. Veel dingen spelen een rol. Zo zullen we ons moeten wapenen tegen het Argentijnse publiek, al is het fantastisch om in zo'n ambiance te spelen.''