SCHEVENINGEN - Met twee vierde plaatsen vielen de Nederlandse beachkoppels zondag net buiten de prijzen bij het toernooi uit de World Tour in Scheveningen.

Toch overheerste bij Emiel Boersma, Daan Spijkers, Sanne Keizer en Marleen van Iersel tevredenheid na het optreden voor eigen publiek.

Vooral Boersma en Spijkers zaten de afgelopen week in een roes. Het duo vormt pas sinds een paar weken een koppel en haalde tot ieders verbazing de halve finales op het door de regen en wind danig beïnvloede toernooi.

Gek

''Als iemand mij vorige week had gezegd dat we hier de halve finales zouden halen, had ik diegene echt voor gek verklaard'', aldus Spijkers, na de nederlaag tegen de als eerste geplaatste Amerikanen Nick Lucena en Matthew Fuerbringer (21-19 15-21 15-8).

''Het is jammer dat we net die bronzen medaille niet pakken, maar het was een geweldig toernooi voor ons.''

Samenwerking

Boersma en Spijkers hopen dat ze hun samenwerking kunnen voortzetten. ''De kans is heel groot dat dit gaat gebeuren'', zei Boersma.

''Zonder veel te trainen komen we al tot zo'n hoog niveau. Maar officieel speel ik nog met Alexander Brouwer. Hij zit nu geblesseerd thuis, dus het is niet zo leuk voor hem dat het nu zo goed gaat."

"We moeten alles eerst met de coaches bespreken, maar we hebben zelf wel een hele grote invloed op de keuze van onze partner. Het is duidelijk dat het goed klikt tussen Daan en mij.''

Nodig

Het succes met Spijkers had Boersma wel even nodig na een teleurstellend seizoen. Hij raakt door de tegenvallende prestaties ook zijn A-status van sportkoepel NOCNSF kwijt en moet dinsdag zijn lease-auto inleveren.

''Helaas telt dit toernooi niet als meetmoment'', baalde Boersma. ''Dat is wel zuur, maar dat zijn de regels.'' Aan de zijde van Spijkers lonken nu de Olympische Spelen van Londen weer voor hem.

''Al is het wel heel moeilijk om Londen te halen, want je moet bij de eerste zestien van de wereld staan. Samen met Daan zijn we qua ranking nu wel meteen rechtstreeks toegelaten tot de hoofdtoernooien, dan begin je wel lekker aan het seizoen.''

Niveau

Boersma en Spijkers moesten in de halve finales buigen voor de Brazilianen Benjamin Insfran en Bruno Oscar Schmidt (13-21 27-29). Ook Keizer en Van Iersel waren niet opgewassen tegen een koppel uit Brazilië.

Het als tweede geplaatste duo Maria Antonelli/Antunes Talita Da Rocha won met 21-15 21-13. ''Ik was in de halve finales totaal mijn niveau kwijt'', baalde Keizer. ''Gelukkig hebben we vandaag toch wel laten zien dat we er voor kunnen vechten.''

Keizer/Van Iersel

Keizer en Van Iersel kwamen in de strijd om het brons tegen de Amerikaanse vrouwen Tyra Turner en Angela Akers knap terug na het verlies in de eerste set. In de derde set konden ze het echter niet afmaken. ''De vierde plaats is de meest vervelende plek. Maar we hebben hier wel laten zien dat we met de top mee kunnen'', stelt Van Iersel.