RIO DE JANEIRO - De Duitse springruiter Marcus Ehning heeft zaterdagavond de eindzege in de Global Champions Tour geclaimd. Met zijn paard Küchengirl toonde hij zich de sterkste in de GCT-wedstrijd in Rio de Janeiro en daarmee won hij ook het uiterst lucratieve klassement.

Ehning verdiende in de Braziliaanse stad 430.000 euro. Hij kreeg 300.000 euro voor de eindzege, 100.000 voor het dagsucces en nog een bonus van 30.000 euro omdat hij de meest succesvolle ruiter van het weekeinde was.

Ehning bleef in de barrage foutloos en klokte een tijd van 33,23 seconden. De Ier Denis Lynch liet eveneens alle balken liggen, maar had 0,27 seconden langer nodig.

Jeroen Dubbeldam was in Rio de Janeiro de beste Nederlander. Hij werd negende, met vier strafpunten. Dankzij de overwinning haalde Ehning zijn landgenoot Marco Kutscher in. Kutscher werd in Brazilië slechts 27e.

In de stand van de Global Champions Tour deden de Nederlanders niet mee om de hoofdprijs. Eric van der Vleuten werd met 99 punten als 22e geklasseerd en was daarmee de beste oranje-ruiter.