LONDEN - Tyson Gay heeft vrijdagavond tijdens de Diamond Leaguewedstrijd in Londen de 100 meter gewonnen. De Amerikaanse sprinter schitterde zonder de concurrentie van de snelle Jamaicanen Usain Bolt en Asafa Powell met 9,78 seconden.

Daarmee verbeterde hij zijn beste seizoensprestatie van 9,82. Met die tijd voerde hij de wereldranglijst aan in gezelschap van Powell.

Yohan Blake nam de honneurs voor zijn aan de rug geblesseerde landgenoten waar. De Jamaicaan werd tweede in 9,89 vóór Richard Thompson uit Trinidad (10,05).

De Antilliaan Churandy Martina liep in de kwalificatie 10,34 en mocht niet terugkomen voor de finale. Daarin ging Walter Dix, hoopvol na de series, de mist in.

Hooker

Olympisch kampioen Steve Hooker (Aus) en de Europese titelhouder Renaud Lavillenie (Fra) stelden teleur bij het polsstokhoogspringen.

Beiden kanshebbers haalden hun aanvangshoogte van 5,51 meter niet. Mede daardoor kon de Pool Lukasz Michalski met 5,71 winnen.

Priscilla Lopes-Schliep was de beste op de 100 meter horden. De Canadese hield met een knappe tijd van 12,52 seconden - niemand was dit jaar sneller - de Australische Sally Pearson (12,61) en de Amerikaanse Lolo Jones (12,66) achter zich.

Vlasic

Blanka Vlasic was zoals verwacht een klasse apart bij het hoogspringen. De Kroatische faalde driemaal op 2,04, maar pakte met 2,01 wel overtuigend de zege.

Tirunesh Dibaba heerste op de 5000 meter. De Ethiopische finishte na 14.36,41, ruim anderhalve seconde voor haar Keniaanse rivale Vivian Cheruiyot. Haar landgenote Sentayehu Ejigu, op deze afstand de leider in het DL-klassement, werd derde.