BOEDAPEST - Het antidopingbureau WADA wil de internationale zwembonden eventueel verplichten voortaan ook bloedcontroles te houden. De organisatie is verbolgen over de lakse houding van FINA en LEN ten aanzien van het gebruik van epo en aanverwante middelen.

Tijdens het WK van 2009 in Rome zijn er al geen tests op deze vorm van doping uitgevoerd en ook nu tijdens de EK in Boedapest hoeven de deelnemers geen bloedmonsters in te leveren.

''Wij vinden dat zeer teleurstellend. We dachten dat de zwemsport dit probleem serieuzer zou nemen. We gaan bekijken of we bloedcontroles bij de internationale toernooien verplicht kunnen stellen'', liet algemeen directeur David Howman schriftelijk weten op vragen van de ARD.

Journalisten van deze Duitse zender was ter ore gekomen dat de Europese zwembond LEN alleen bij wereldrecords van plan was op epo te testen. Door het verbod op de hightech zwempakken lijkt dat voorlopig dus niet nodig.

LEN-voorzitter Nory Kruchten gaf vrijdag schoorvoetend toe dat er iets te verbeteren valt. ''Het zou misschien wenselijk zijn dat deze bloedtests er komen. Ik zal zien hoe we dat in de toekomst kunnen regelen.''