EINDHOVEN - Alle Nederlandse aandacht voor het zwemmen gaat deze dagen naar de EK in Boedapest, terwijl in eigen land een heus WK zwemmen op punt van beginnen staat.

In het Eindhovense Pieter van den Hoogenband Zwemstadion staan vanaf zondag zevenhonderd gehandicapte zwemmers uit 56 landen op het startblok voor in totaal 210 zwemnummers.

Maar het evenement, dat zeker zo groot is als de EK, komt in Nederland niet uit de schaduw.

Jammer

''Het is al jaren zo. Het went. Het is gewoon jammer maar ik ga me er niet meer druk over maken. Het heeft helemaal geen zin en kost me alleen maar energie'', reageert de gedesillusioneerde Nederlandse medaillekandidaat Mirjam de Koning (41).

Aan het eind van een zwemcarrière met wereldrecords, wereldtitels en olympische medailles koestert ze nog enkel hoop dat de sportcultuur in Nederland emancipeert zoals in Brazilië, Australië en Groot-Brittannië waar de beelden uit Eindhoven live op televisie komen en waar de gehandicaptensport al jaren volwaardige aandacht krijgt.

Deur dichtgegooid

''De NOS heeft de deur voor ons dichtgegooid'', zegt de pr-man van de Eindhovense WK-organisatie.

Toch hebben nog honderd journalisten zich voor het evenement aangemeld. Voor de ene helft uit Nederland en voor de andere uit het buitenland. In Nederland zijn de zwemwedstrijden alleen live te zien voor abonnees van de goededoelenzender GoedTV.

''De landelijke omroepen concentreren zich op sport voor valide mensen en dat is jammer'', zegt toernooidirecteur Henny Smorenburg.

Topsport

De NOS liet in een verklaring weten dat haar sportprogramma's over 'topsport' gaan.

''Sport met alleen de besten. Dat betekent overigens niet dat wij vinden dat gehandicaptensport niet op televisie hoort. Onze afdeling evenementen heeft bijvoorbeeld aandacht besteed aan de Paralympics in Peking.''

Bijzonder

''Het is heel bijzonder dat de wereldkampioenschappen in Nederland zijn. Dat gaat niet vaak meer gebeuren'', denkt Mirjam de Koning.

De zwemster ging na de Paralympics speciaal door voor het toernooi in eigen land. Zelfs nadat haar kwetsbare lichaam na een hoestbui acht weken geleden reageerde met drie gebroken ribben, zette ze door en verbijt ze de pijn. Ze moest kiezen op welke zwemnummers ze nog kansen heeft.

Op 17 augustus moet het gebeuren als erebestuurslid prinses Margriet van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) op de tribune zit. Dan mikt De Koning op een gouden plak op de 50 meter vrij. Ze komt verder uit op drie andere afstanden.

Niet tevreden

De WK Zwemmen in Eindhoven eindigen op zaterdag 21 augustus met openwaterwedstrijden in Eersel. Met tot dusver ongeveer vijfhonderd verkochte kaartjes per dag is toernooidirecteur Smorenburg nog niet tevreden: ''Er kunnen nog mensen bij.''