BOEDAPEST - In aanloop naar de EK-finale van de 200 meter rugslag beleefde ze een uiterst onrustige nacht. De 16-jarige Sharon van Rouwendaal zwom in haar dromen al ,,tweehonderd keer'' de eindstrijd en lag geregeld klaarwakker naar het plafond te staren.

Dan liep ze maar een rondje door haar hotelkamer om de zenuwen onder bedwang te krijgen.

Eenmaal in het zwembad gedroeg Van Rouwendaal zich dinsdag als een ervaren zwemster. Zonder enige verschijnselen van plankenkoorts te vertonen, hield ze zich op bewonderenswaardige manier staande tussen de Europese top.

De tiener eindigde bij haar eerste EK bij de senioren meteen op de vijfde plaats bij de 200 meter rugslag.

Record

Ze noteerde een tijd van 2.11,56 en bleef daarmee maar 0,08 seconde boven het Nederlands record van Femke Heemskerk. ''Ik had totaal niet gedacht dat ik zo dicht bij dat Nederlands record kon komen'', vertelde Van Rouwendaal na afloop. ''Het is iets moois voor de toekomst.''

En die toekomst ziet er veelbelovend uit. Als de zwemster, die in Soest opgroeide, haar nuchterheid weet te behouden dan zal ze de komende jaren ongetwijfeld een fikse progressie maken. En dan komen ongetwijfeld de medailles in zicht.

In Boedapest was ze 1,10 seconde verwijderd van de Spaanse Duane da Rocha die met een tijd van 2.10,46 brons veroverde. De titel ging naar de Britse Elizabeth Simmonds, die de afstand volbracht in 2.07,04. Haar landgenote Gemma Spofforth veroverde zilver (2.08,25).

Verhaeren

''Het is geweldig dat ze hier haar belofte meteen inlost'', vond coach Jacco Verhaeren. ''Als iemand van 16 jaar zulke grote stappen maakt, zelfs in de finale... Dat is een gave. Meer mag je niet van haar vragen. En dat Nederlands record komt echt wel.''

Toen Van Rouwendaal zeven jaar oud was, verhuisde ze met haar ouders naar Frankrijk. In haar geboorteplaats Soest had ze al kennis gemaakt met de zwemsport, maar pas in Frankrijk ging ze ook wedstrijdzwemmen.

De laatste jaren verbeterde ze het ene Nederlandse jeugdrecord na het andere. Zonder dat ze dat zelf wist overigens, omdat in Frankrijk uiteraard niemand lijstjes van Nederlandse records bijhield.

Zwemintelligentie

Vorig jaar stapte ze over naar Eiffel Swimmers in Eindhoven, waar Verhaeren de trainingen leidt. Onder leiding van de toptrainer zet de ontwikkeling zich in eenzelfde snelheid voort.

''Sharon bezit veel zwemintelligentie'', zei Verhaeren na afloop van de finale 200 meter rugslag. ''Je spreekt met haar de race door en vervolgens voert ze 'm precies volgens afspraak uit.''

Dat kan Van Rouwendaal omdat ze technisch zeer begaafd is en haar lichaam goed kent. Als ze van haar trainer een technische aanwijzing krijgt dan past ze haar techniek bijkans probleemloos aan. En dat terwijl vele andere zwemmers dagenlang sleutelen om eenzelfde resultaat te bereiken.

Rooskleurig

In de komende jaren moet de tiener vooral haar inhoud vergroten én zoveel mogelijk ervaring opdoen.

Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit, vindt ook Verhaeren: ''Ze is absoluut een kandidate voor de Olympische Spelen van Londen.''