BOEDAPEST - De Nederlandse estafettevrouwen (4x100m vrije slag) hopen maandag op de eerste dag van de Europese kampioenschappen in Boedapest een medaille te veroveren.

De zwemequipe staat behoorlijk verzwakt op het startblok na de afzeggingen van Ranomi Kromowidjojo (hersenvliesontsteking), Inge Dekker (schouderblessure) en Marleen Veldhuis (onlangs moeder geworden). Toch heeft bondscoach Jacco Verhaeren hoop op een medaille.

De formatie rond kopvrouw Femke Heemskerk, die geflankeerd wordt door Saskia de Jong, Elise Bouwens en Ilse Kraaijeveld, zal normaal gesproken tekortkomen tegen Duitsland en Zweden.

Maar achter deze twee landen behoort de Oranje-equipe tot één van de kanshebbers op het brons. De vrouwen komen maandagmorgen voor het eerst in actie bij de series. Die voorwedstrijden beginnen om 9.30 uur. De finales staan gepland vanaf 17.00 uur.

Individuele nummers

Naast de estafettevrouwen komen maandag op de individuele nummers ook Hinkelien Schreuder, Joeri Verlinden (50 vlinder), Bastiaan Lijesen, Nick Driebergen (100 rug), Lennart Stekelenburg, Robin van Aggele (100 school) en Sharon van Rouwendaal (200 rug) in actie.

Op deze disciplines staan 's avonds de halve finales gepland.