BOEDAPEST - Ze is kopvrouw tegen wil en dank. Na de afmeldingen van Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis is Femke Heemskerk de onbetwiste blikvanger van de Nederlandse zwemploeg, die vanaf maandag strijdt om de Europese titels.

In het buitenbad van Boedapest worden van de 22-jarige Amsterdamse topprestaties verwacht op de 100 en 200 meter vrije slag. Bovendien is ze de kopvrouw van de estafetteploeg.

Toch voelt Heemskerk geen extra druk, zo beweert ze. ''Je kan me kopvrouw noemen, maar zo zie ik het niet'', zegt de pupil van Martin Truijens. ''Voor mij is het een toernooi als alle andere. En of ik nou vooraf drie interviews geef, of vijf. Dat maakt toch geen verschil?''

Geen verspilling

Heemskerk wil immuun zijn voor de 'buitenwereld'. Ze probeert zich zo veel mogelijk af te sluiten voor externe factoren.

Ze struint niet meer op internet naar recente resultaten van haar concurrentes, maakt zich niet druk over de verhalen die over haar worden geschreven en verspilt geen energie aan andere randzaken. Heemskerk focust zich volledig op zichzelf. Andere factoren heeft ze toch niet in de hand, weet ze inmiddels.

Het is de wijze les die ze vorig jaar leerde bij de wereldkampioenschappen in Rome. In de Italiaanse hoofdstad besteedde de enthousiaste zwemster te veel aandacht aan de wereld om haar heen, waardoor ze op haar favoriete individuele nummer - de 200 meter vrije slag - de finale misliep.

''Ik voel me nu prettiger dan in Rome'', zegt Heemskerk in het atletenhotel in Boedapest. ''Toen was ik veel te onrustig. Nu focus ik op mezelf en scherm ik me een beetje af van de buitenwereld.''

Afmeldingen

Door de afmeldingen van Kromowidjojo (hersenvliesontsteking), Dekker (schouderblessure) en Veldhuis (onlangs moeder geworden) is de estafetteploeg flink verzwakt. De equipe, die regerend wereld- en olympisch kampioen is, behoort in Boedapest niet tot de uitgesproken medaillefavorieten.

Al is Heemskerk het daar niet mee eens. Volgens de studente Sport, Management & Ondernemen maakt Oranje nog steeds een goede kans op minimaal brons. ''Goud wordt lastig'', erkent ze. ''Want Duitsland en Zweden zullen moeilijk te verslaan zijn. Maar daarachter ligt het veld open.''

Groentjes

Bondscoach Jacco Verhaeren selecteerde naast Heemskerk drie 'groentjes': Ilse Kraaijeveld, Elise Bouwens en Saskia de Jonge. Dat trio krijgt door de absentie van anderen een mooie kans ervaring op te doen.

''Toen ik voor het eerst bij een groot titeltoernooi aan een finale mocht deelnemen, gaf me dat zo'n kick'', herinnert Heemskerk zich. ''Dan weet je waar je het allemaal voor doet.''

De Amsterdamse richt zich daarnaast op de 100 en 200 meter vrije slag. Disciplines waar Heemskerk ook medaillekansen heeft: ''De 200 meter is mijn beste afstand. Maar door het wegvallen van een aantal toppers zullen op de 100 meter mijn kansen ook groter zijn'', verwacht de zwemster, die dit seizoen van alle EK-deelneemsters de beste tijd op de 100 vrij noteerde.

De motivatie is in elk geval groot: ''Alleen op een podium staan... Dat is toch wel een droom.''