ALMERE - De Nederlandse basketbalsters hebben zondag een knappe zege geboekt in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap. Oranje versloeg Kroatië in Almere met 78-72.

Afgelopen maandag was de ploeg van bondscoach Meindert van Veen in Kaunas nog kansloos tegen Litouwen (98-52).

Nederland legde de basis voor de zege in de eerste twee kwarten: 20-15 en 20-18. In de tweede helft kwam Kroatië sterk terug. De Oost-Europese basketbalsters namen zelfs een voorsprong van vier punten (68-72), maar Leonie Kooij en Anouk Biesters stelden de Nederlandse overwinning in de slotminuut veilig.

Kooij was met 22 punten het meest productief bij Oranje, Tanja Bröring droeg twaalf punten bij. Biesters, die in de slotfase een driepunter maakte, was goed voor tien punten.

Beloning

''De hele wedstrijd heb je het idee dat je kunt winnen, het leek even mis te gaan, maar ik denk dat we de juiste beloning hebben gekregen'', vond bondscoach Van Veen.

''Tegen Litouwen lieten we ons als makke lammetjes naar de slachtbank leiden, nu maken we het verschil op karakter en mentaliteit. En het laat zien dat we tegen meer landen kans hebben. Kroatië is echt geen slechte ploeg hoor, die wonnen ook gewoon even in Italië.''

Oranje speelt woensdag in Kortrijk de derde kwalificatiewedstrijd tegen België. Zaterdag komt Italië op bezoek in het Topsportcentrum van Almere.