BALATONFÜRED - Linsy Heister is zondag bij de Europese kampioenschappen openwaterzwemmen in Hongarije als vijfde geeïndigd op de 25 kilometer.

De regerend wereldkampioene op deze afstand maakte lange tijd deel uit van een kopgroep van vijf vrouwen. In de slotfase kon de Eindhovense het hoge tempo echter niet volgen.

De Europese titel ging naar de Oekraïense Olga Beresnjeva, die Angela Maurer slechts 0,1 seconde voorbleef.

Het brons ging naar de Italiaanse Martina Grimaldi die haar Spaanse concurrente Margarita Dominguez nipt voorbleef. Dat duo had 20 seconden achterstand op de winnares. Heister was 47,8 seconden minder snel dan de nieuwe Europees kampioene.

Demarrage

Op 7,5 kilometer van de finish probeerde Heister te demarreren. Ze hield ruim twee kilometer het tempo hoog, maar zag toen dat haar concurrenten in haar zog meezwommen. Omdat de Nederlandse zich niet machtig genoeg voelde om diezelfde snelheid nòg vijf kilometer te handhaven, besloot ze zich terug in de groep te laten vallen.

Toen even later de Oekraïense Beresnjeva (die in het Balatonmeer voor het eerst aan een wedstrijd over 25 kilometer meedeed) ten aanval trok, kon Heister niet meer volgen.

Drie dagen eerder was Heister op de 10 kilometer nog Europees kampioene geworden. Vorige maand kroonde ze zich in Canada nog op de 25 kilometer tot wereldkampioene.