HAMBURG - De Nederlandse judoka's hebben het internationale toernooi van Hamburg dit weekeinde afgesloten met twee gouden medailles. Eén was er voor Edith Bosch (-70 kg), één voor Robby van Laarhoven (-90 kg).

Bosch, in voorbereiding op de WK binnenkort in Japan, won zondag in de finale van de Britse Megan Fletcher.

Carola Uilenhoed won net niet. De Haagse, uitkomend in het zwaargewicht, verloor zaterdag in de eindstrijd van de Duitse Franziska Konitz.

Robby van Laarhoven won wel. De pupil van de Brabantse trainer Jan de Rooij versloeg in de finale Milan Randl, een Slowaak. Van Laarhoven behoort niet tot de Nederlandse selectie voor het WK, in tegenstelling tot Uilenhoed.

Open inschrijving

Het toernooi in Hamburg kende een open inschrijving. Er deed slechts een klein aantal Nederlandse internationals mee.

In de categorie tot 63 kg miste Anicka van Emden het brons. Ze was in de partij om de derde plaats niet opgewassen tegen de Duitse Martyna Trajdos.

In de klasse boven de 100 kg was er wel brons voor Luuk Verbij. Aanvankelijk verloor hij in zijn tweede partij van landgenoot Michel Neijenhuis, maar via de herkansing werd hij nog derde. Neijenhuis verloor in zijn partij om brons.

Vuijsters

Grim Vuijsters, de WK-ganger bij de zwaargewichten, verloor zowel in het ''regulier'' schema als in de herkansing. Miriam Polak werd derde in de -52.

In september worden in Tokio de WK gehouden. Nederland stuurt twaalf judoka's. Alleen in de -63 (Elisabeth Willeboordse en Van Emden) hebben de bondscoaches gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheid twee deelnemers in te schrijven.