MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers hebben zondag het brons veroverd bij de Champions Trophy. Het elftal van bondscoach Paul van Ass was in de strijd om de derde plaats met 4-1 te sterk voor Duitsland.

Teun de Nooijer scoorde twee keer. De aanvoerder benutte in de achtste minuut een strafbal. Tien minuten voor de pauze maakte Rogier Hofman, op aangeven van Floris Evers, de tweede treffer.

In de 43e minuut was De Nooijer het eindstation van een mooie aanval. De routinier faalde niet. De vierde treffer kwam op naam van Mink van der Weerden, die een strafcorner benutte. Florian Woesch redde in de laatste tien minuten de Duitse eer.

Lijfsbehoud

Nederland won in 2007 voor het laatst brons bij de Champions Trophy. In 2008 en 2009 moest Oranje met de vierde plek genoegen nemen. Voor Van Ass is het zijn eerste succesje als bondscoach. De voormalige trainer van HGC volgde begin juni de ontslagen Michel van den Heuvel op.

Het was voor Oranje de tweede zege in twee dagen op de Duitsers. Zaterdag eindigde het duel tijdens de vijfde en laatste speelronde in 1-0. Daarmee voorkwamen de hockeyers dat ze zondag een duel om lijfsbehoud tegen Nieuw-Zeeland moesten spelen. Nederland degradeerde in 1986 voor het laatst.

Klasseverschil

Van Ass bleef die afgang bespaard. Zijn elftal, dat in Mönchengladbach achtereenvolgens verloor van Australië, Nieuw-Zeeland en Engeland, was in beide duels tegen olympisch kampioen Duitsland veel sterker.

Vooral zondag was het klasseverschil groot. Duitsland miste net als zaterdag sterspeler Christopher Zeller. De strafcornerspecialist stond wel op het opstellingsformulier, maar besloot kort voor aanvang wegens een blessure toch niet mee te spelen.

Gretig

Nederland, waar Tim Jenniskens na een scheenbeenblessure terugkeerde, oogde veel fitter en gretiger dan het gastland. In de vierde minuut mocht Van der Weerden al twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar beide keren miste hij het doel. Uit de derde strafcorner, vier minuten later, hield Oranje een strafbal over.

De Nooijer, die aan het begin van het toernooi de strafbal nog over liet aan Van der Weerden, schoof de bal beheerst in de hoek. Een dag eerder liet Nederland na om verder afstand te nemen, waardoor het in de slotfase nog spannend werd.

Nu liet Oranje het zover niet komen. Hofman maakte de belangrijke tweede treffer nog in de eerste helft. Ook na rust kon Duitsland geen moment imponeren. De Nooijer en Van der Weerden vergrootten de voorsprong. Daarna vond Nederland het wel genoeg. Florian Woesch redde de eer voor de Duitsers.