AMSTERDAM - De Nederlandse volleybalsters hebben hun goede start in de World Grand Prix geen vervolg kunnen geven tegen het thuisspelende China. De ploeg van bondscoach Avital Selinger ging ondanks een sterke start met 1-3 in sets ten onder; 25-19, 20-25, 15-25 en 21-25.

De Nederlandse dames namen aan het begin van de wedstrijd het initiatief, maar zagen de Chinezen tegen het eind van de eerste set langszij komen. Op 17-17 bracht Selinger de bijna twee meter lange Nicole Koolhaas in.

Die beslissing pakte goed uit. Dankzij een aantal goede bloks van de middenblokkeerder liep het verschil weer op. De productie van Manon Flier, de goede service van Oranje en een aantal slordigheden in het spel van China zorgden er vervolgens voor dat Nederland de set met 25-19 binnensleepte.

Bekijk een samenvatting

Blokkering

In de tweede set ging de strijd gelijk op tot het gastland, dat op de Spelen van 2008 het brons veroverde, het tempo halverwege omhoog gooide en een gat van drie punten wist te slaan. Dankzij goede services van Maret Grotheus en Flier wist Oranje de stand gelijk te trekken.

Op de beslissende punten lieten de dames van Selinger het echter afweten. Tot drie keer toe strandde een aanval in de Chinese middenblokkering waardoor de set alsnog met 20-25 verloren ging.

Verdediging

De verdediging van China bleef ook in de derde set gedisciplineerd spelen en had keer op keer een antwoord op de Oranje-aanval. Doordat de Nederlandse productie haperde wist het gastland een groot gat te slaan dat niet meer gedicht kon worden.

De strijd in de vierde set was een stuk spannender. Nederland kwam sterk uit de startblokken en hield lang uitzicht op de setwinst. De Chinese ploeg schroefde op 17-17 echter het tempo weer op en wist uiteindelijk het derde wedstrijdpunt te benutten.

Drieluik

De Nederlandse dames wonnen vrijdag en zaterdag wel de eerste twee wedstrijden in de World Grand Prix. Thailand (video) en Puerto Rico (video) werden beide met een 3-0 setstand verslagen.

Vrijdag gaat het toernooi voor Nederland verder in Macau met een tweede drieluik. Daarin zijn olympisch kampioen Brazilië, de Dominicaanse Republiek en wederom China de tegenstander. Eind augustus is de finaleronde van de World Grand Prix in China.