MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers mogen ook volgend jaar in India weer meedoen aan de Champions Trophy. Het elftal van bondscoach Paul van Ass verzekerde zich zaterdag van lijfsbehoud.

Na drie nederlagen op rij versloeg Oranje in de laatste speelronde Duitsland met 1-0. Die zege was voldoende om als vierde te eindigen, omdat concurrent Spanje in het slotduel met 3-1 onderuit ging tegen Australië.

Nederland heeft nu nog kans op een medaille. In de strijd om het brons is zondag Duitsland opnieuw de tegenstander. De laatste keer dat Oranje het toernooi won was in 2006 in Terrassa, daarna moest Nederland genoegen nemen met de derde (2007) en vierde plek (2008 en 2009).

Australië, dat geen punt liet liggen in Mönchengladbach, kan het evenement voor de derde keer op rij bijschrijven op de erelijst.

Veldspel

Het veldspel van Nederland zag er zaterdag in de eerste helft uitstekend uit. Oranje zette Duitsland vanaf het begin onder druk en bij momenten was weer het hockey zichtbaar dat het team van Van Ass toonde in de wedstrijden tegen Spanje en Australië, in het openingsweekeinde van de Champions Trophy.

Het enige dat de Nederlandse hockeyers zichzelf konden verwijten was dat het duel bij rust nog niet was beslist. Alleen Mink van der Weerden wist in de eerste helft een keer te scoren. Hij benutte in de zevende minuut een strafcorner.

In de navolgende tien minuten mocht Oranje nog eens twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar beide keren stond Van der Weerden aan de kant als wissel. De varianten, met Wouter Jolie en Jeroen Hertzberger, leverden geen treffers op.

Kansen

Ook uit veldsituaties kreeg Nederland, dat speelde in een hoog tempo, kansen op doelpunten. Vaak ontbrak een goede eindpass. Duitsland, dat speelde zonder de geblesseerde sterspeler Christopher Zeller, kreeg één strafcorner en moest verder vooral verdedigen.

Na de pauze leek de gelijkmaker nabij, maar meerdere strafcorners waren opnieuw niet aan de Duitsers besteed. Ook Oranje noteerde weer de nodige kansen, maar ook bij hen ontbrak de scherpte voorin. In tegenstelling tot voorgaande duels slaagde Nederland er nu wel in een voorsprong tot het einde toe vast te houden.

Opgelucht

''We hadden verder moeten uitlopen'', concludeerde Van Ass. ''Maar ik ben opgelucht. Uiteindelijk telt het resultaat. En we hebben het achterin een keer droog gehouden.''

Nul treffers was een unicum voor Nederland dit toernooi. In totaal incasseerden de doelmannen Jaap Stockmann en Mark Jenniskens al vijftien doelpunten.

''Je wilt één ding niet en dat is degraderen uit de Champions Trophy. Dat hebben we gelukkig voorkomen.''