MÖNCHENGLADBACH - Wouter Jolie is de rots in de branding van landskampioen Bloemendaaal én het nieuwe Oranje onder leiding van bondscoach Paul van Ass. Hij ziet kansen tegen Duitsland.

Het is een tijdje geleden dat Wouter Jolie drie wedstrijden op rij heeft verloren zoals nu met Oranje. En het was een beetje lullig dat notabene hij de eerste goal scoorde voor de Engelsen.

Door een voorzet van de mee opgekomen Britse back Richard Alexander ongewild via zijn stick in de kruising van het doel van Jaap Stockmann te werken.

Niet ontevreden

Toch is hij niet eens zo heel ontevreden over de manier waarop Nederland tegen Engeland speelde. Met name in de eerste helft. "We hadden betere afspraken gemaakt over de structuur en wanneer we wat zouden doen", zegt hij in de lobby van het Holiday Inn van Mönchengladbach.

"Niet constant aanvallen, maar meer onze momenten kiezen. Dat ging best goed. Alleen lukte het de in de tweede helft niet om de voorsprong vast te houden dan wel uit te breiden. Vervolgens scoorden die Engelsen nog twee goals."

Speelsysteem

Ook zijn eigen prestaties deze Trophy kunnen Jolie wel bekoren, hoewel hij toegeeft tegen een paar slordigheden te zijn aangelopen. Mogelijk heeft dat te maken met het vernieuwde speelsysteem van Oranje.

Jolie: "Als je halfcourt, dus gecontroleerd, speelt zoals bij het WK heb je op mijn positie als voorstopper een verdedigingsgebied van zeg maar vier tot zes vierkante meter. Veel kleiner dan nu zodat je sneller kans hebt om een bal af te pakken."

"Krijgen we nu een counter tegen dan hebben ze ineens dertig vierkante meter en dus veel meer ruimte om langs je heen te komen. Dat betekent een heel andere manier van verdedigen en dus even wennen. Je staat vaker een op een en vaak is er geen rugdekking. Het heeft gewoonweg tijd nodig om dat erin te slijpen."

Te hoopvol

Direct na de nederlaag was Jolie ‘zwaar' teleurgesteld. "Ik had zoveel verwacht van deze Champions Trophy qua resultaat. Misschien was dat ook wel een beetje te hoopvol. Zeker als je met zoveel nieuwe jongens aan zo'n toernooi begint en je introduceert een geheel nieuwe speelstijl. Vooraf was het vertrouwen ook heel groot. Dan is het jammer dat je de wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland verliest."

Op papier kan ook Nederland nog de finale halen. "Ja, maar dan moet Nieuw-Zeeland gelijk spelen tegen Engeland, Australië moet winnen van Spanje en wij moeten met 3-0 winnen van Duitsland. Daar ga ik niet meer vanuit. Wel zou het fijn zijn als we zaterdag tegen Duitsland een goed resultaat neerzetten; winnen én progressie boeken met onze speelstijl."

Afwisseling

"En dan bedoel ik met name de afwisseling van druk zetten en iets zakken om de energie te verdelen. Dat als we gaan drukken we ook echt volle bak gaan, energie leveren en er daar allerlei mooie goals uit voortkomen. Geef toe: op momenten dat we met druk spelen, is het allemaal erg aantrekkelijk wat dit Nederland laat zien. Het zou mooi zijn als we in het laatste weekeinde nog meer rendement boeken.'

Om te beginnen zaterdag tegen Duitsland. En waarom niet? "We hebben de afgelopen keren best goede resultaten geboekt tegen de Duitsers. Met de speelstijl die we proberen te hanteren is Duitsland te pakken, denk ik. Zet ze maar onder druk en kijk wat ze doen. Als je de Duitsers in hun ritme laten komen met dat geflats achterin dan wordt het lastig. Maar als we in staat zijn hun ritme te onderbreken, kunnen ze het nog best moeilijk met ons krijgen zaterdag."