RIJSWIJK - Voor de Nederlandse deelnemers aan de Europa League rolden vrijdag bij de loting tegenstanders met zeer uiteenlopende reputaties uit de koker.

FC Utrecht treft in Celtic op papier de sterkste tegenstander, alhoewel technisch directeur Foeke Booy het daar niet helemaal mee eens was. ''Celtic heeft nog altijd een grote naam en reputatie, maar is niet meer zo sterk als vroeger'', zei Booy.

Voor FC Utrecht wordt de confrontatie met Celtic ook een weerzien met Marc-Antoine Fortuné, die twee jaar in de Domstad voetbalde en nu onder contract staat in Glasgow.

''We verheugen ons op het weerzien met Fortuné. Zowel voor de spelers, de supporters als de gehele staf is dit een heel aansprekende tegenstander. In Nederland hebben we een grote affiniteit met het Britse voetbal en die beleving past ook wel bij FC Utrecht.''

Kazachstan

Gertjan Verbeek, de coach van AZ, hoorde vrijdag tijdens het traditionele persmoment dat zijn ploeg naar Kazachstan moet om tegen FK Aktobe te spelen.

''Ik hoorde de spelers vanmorgen nog zeggen: 'als we maar niet naar Kazachstan moeten'. Nou, zie hier'', aldus Verbeek, die met zijn ploeg in de derde voorronde afrekende met IFK Göteborg.