BARCELONA - De Olympische Spelen van Rio de Janeiro waren het grote doel. Eelco Sintnicolaas is echter zijn plannen aan het bijstellen.

De 23-jarige nummer twee van de tienkamp op de Europese titelstrijd in Barcelona gaf een dag na zijn verrassende succes toe dat hij met een score van ruim 8400 punten achter zijn naam ook echt wel wat te zoeken heeft over twee jaar in Londen.

Alles kan beter

''De perfecte tienkamp heb ik nog niet gehad. Alles kan in de toekomst nog beter. En er is nog wel wat tijd tot Londen'', klonk het vrijdag optimistisch.

Sintnicolaas is leergierig en gedreven. Er was echter een tijd dat hij dacht niet tot de beste van de wereld op de tienkamp te kunnen uitgroeien.

''Dat geloof heb ik nu wel weer'', gaf de inwoner van Vaassen vrijdag zijn ambities aan. Sintnicolaas is nog jong. Niet veel tienkampers hebben op hun 23e een totaal van 8436 punten achter hun naam staan.

Over hele linie

''Ik kan me over de hele linie nog verbeteren. Of 9000 punten mogelijk is? Dat haal je niet als je normaal traint'', keek de Nederlander naar het wereldrecord van de Tsjech Roman Sebrle (9026).

Terugkijkend op zijn flinke persoonlijk record, dat slechts elf punten onder het 22 jaar oude nationale record van Robert de Wit ligt, meende Sintnicolaas niet dat hij over twee dagen ergens was tekortgeschoten.

''Ik heb niets laten liggen. Op de afsluitende 1500 meter heb ik me ook niet bezig gehouden met dat Nederlands record. Ik wilde goud. Barras was echter beter.''

Tijd komt nog

De Fransman zei donderdag na afloop tegen Sintnicolaas dat diens tijd nog wel zal komen. Robert de Wit was dezelfde mening toegedaan.

Per sms liet de nationale recordhouder de nummer twee van de EK weten dat hij met samengeknepen billen de wedstrijd had zitten volgen. ''Ik zie jou zeker het Nederlands record verbeteren'', stond er in een sms van De Wit.

Voor iemand die vroeger niet snel was en ook niet kon sprinten en als toekomstig middenafstandsloper werd gezien, heeft Sintnicolaas de laatste jaren grote sprongen gemaakt.

Goed belastbaar

Eind vorig jaar stond zijn persoonlijk record op 8112 punten. Via 8159 (in mei in Götzis) ging het naar 8436 in Barcelona. ''Een gevolg van dat ik de hele winter goed belastbaar ben geweest, geen blessures heb gehad.''

Heel blijven is voor een tienkamper van levensbelang. ''Daar zit het gevaar voor de komende jaren'', stelde zijn trainer Vince de Lange vast. ''Lukt dat, dan kan er al in Londen worden gescoord.''