AMSTERDAM - Bram Som komt niet in actie op de Europese kampioenschappen in Barcelona. De Nederlandse atleet heeft koorts en heeft zich dinsdag officieel afgemeld.

Som reisde maandag vanuit Alicante per trein naar de Spaanse stad, maar kwam daar ziek aan.

In overleg met de technisch-directeur van het Nederlandse team besloot de regerend Europees kampioen op de 800 meter zich terug te trekken uit de competitie.

Domper

''Ik was zo gefocust en in vorm'', reageerde Som dinsdag op de fikse domper. ''Ik zit op het randje en dan val je daar af.'' Voor Som was de EK in Barcelona een belangrijke tussenstap op weg naar de Olympische Spelen in Londen over twee jaar.

Daar wil de middenafstandsspecialist, die na veel blessureleed eindelijk de weg naar de top had teruggevonden, een medaille scoren. ''Maar ik wil ook graag die EK-titel behouden'', zei hij ruim een week geleden in Amsterdam.

Nationale titel

Som leek volledig klaar te zijn voor de Europese titelstrijd. Anderhalve week geleden veroverde hij in Amsterdam met overmacht de nationale titel. Daarvoor maakte hij ook al indruk met zijn derde plaats in de Diamond League.

De hardloper mocht zich vier jaar lang Europees kampioen van een middenafstand noemen. Het was een roerige periode met veel blessureleed, een wisseling van trainer en uiteindelijk de beslissing de zaken rigoureus om te gooien en met een eigen begeleidingsteam te werken aan een rentree bij de wereldtop.