AMSTERDAM - Yuri van Gelder heeft drie maanden de tijd om wedstrijdfit te geraken voor het WK turnen. De ringenspecialist keert terug van een dopingschorsing en wordt herenigd met zijn trainer Bram van Bokhoven.

"Dit is een mooi moment", verklaart de coach woensdag aan NUsport. "Voor Yuri, maar ook voor mij. Door de regelgeving kon ik weinig voor hem doen de afgelopen tijd. Het was een vervelend jaar."

Van Bokhoven, die als coach in dienst van de turnbond officieel niets met Van Gelder te maken mocht hebben, beaamt dat er wel een grijs gebied is. "Wij hebben persoonlijk contact gehouden. Koffie gedronken, maar samen trainen zat er niet in."

Orlov

De door zijn cocaïnegebruik geschorste turner werd daardoor de laatste tijd begeleidt door Boris Orlov. "Hij is een goede trainer met het hart op de juiste plek", beschrijft van Bokhoven zijn collega.

"Natuurlijk wist ik van hun samenwerking, maar ik heb ze nooit aan het werk gezien of contact gehad met Boris. Youri moest ook wel iets doen. Want als je in het turnen een jaar niets doet, ben je kansloos. Orlov heeft zijn fysiek bijgehouden, wij moeten hem nu weer wedstrijdfit krijgen"

WK

Van Bokhoven denkt dat zijn pupil door de affaire wezenlijk veranderd is. "Dat krijg je als je het deksel zo hard op je neus krijgt. Je gaat van de top naar helemaal niks. Hij is wijzer geworden en relativeert meer."

Het WK, dat half oktober in Rotterdam op het programma staat, is nu het volgende doel voor Van Gelder. "Ik ga er vanuit dat hij genoeg gewerkt heeft en dat hij binnen drie maanden weer terug kan zijn aan de top. Hij moet wel een flinke inhaalslag maken want de concurrentie heeft niet stilgezeten."

"We gaan het druk krijgen", besluit de coach.