NOTTINGHAM - De Nederlandse hockeysters hebben de finale bij de Champions Trophy in Nottingham binnen handbereik. De olympisch en wereldkampioen won dinsdag in Engeland ook de derde groepswedstrijd.

Oranje was met 2-1 te sterk voor China, de nummer drie van de wereldranglijst. Maartje Paumen was na de rust met twee treffers uit strafcorners heel belangrijk voor de Nederlandse ploeg.

Oranje leidt in Nottingham met negen punten, gevolgd door Engeland (zes), Argentinië en Duitsland (beide vier). Woensdag is een rustdag.

De ploeg van bondscoach Herman Kruis speelt in de groepsfase nog tegen titelhouder Argentinië (donderdag) en Duitsland (zaterdag). Zondag is de finaleronde.

Bloemen

Voor het begin van de wedstrijd werden drie speelsters bij Oranje in de bloemetjes gezet. Recordinternational Minke Smeets-Smabers begon aan haar driehonderdste interland, Janneke Schopman kwam voor de tweehonderdste keer uit voor Oranje en Wieke Dijkstra haalde haar honderdste 'cap' binnen.

Nederland, met Joyce Sombroek in het doel, had in de eerste helft veel moeite met de stug verdedigende Chinese ploeg.

Het Aziatische team ving Oranje op eigen helft op en loerde voortdurend op een snelle uitbraak. Al in de vijfde minuut kwam Oranje op achterstand. Aanvoerster Fu Baorong profiteerde van de ruimte die de Nederlandse defensie bood, 0-1.

Van As

Tot aan de rust maakte de ploeg van bondscoach Herman Kruis vergeefs jacht op de gelijkmaker. Van aanvalster Naomi van As ging wel veel dreiging uit. De beste speelster van de wereld was evenals Vera Vorstenbosch in de afronding evenwel niet scherp genoeg. Ook drie strafcorners van Paumen bleven onbenut.

Na de rust kwam het aandringende Nederland in de 43e minuut eindelijk op 1-1. Paumen slaagde er bij de vijfde strafcorner in om de sterke doelvrouw Zhang Yimeng te passeren.

Elf minuten voor tijd pushte de 24-jarige specialiste opnieuw raak, 2-1. China kon daarna de gelijkmaker niet meer afdwingen.