AMSTERDAM - ''Het was mooier geweest als we de beker hadden gewonnen, maar we gaan toch proberen te genieten vandaag'', zei Giovanni van Bronckhorst dinsdagmiddag vanaf de rondvaartboot in Amsterdam.

De verdediger werd dinsdagochtend benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De WK-finale was zijn laatste wedstrijd als profvoetballer.

''Het was heel leuk en gezellig om koningin Beatrix te ontmoeten'', zei de aanvoerder van Oranje tijdens de rondvaart in Amsterdam.

''We gaan genieten en het verlies verwerken.'' Het lintje had hij op de boot niet meer op. ''Het is veilig opgeborgen.''

'Onvoorstelbaar'

Bondscoach Bert van Marwijk is onder de indruk van de Oranjefans langs de vaarroute. ''Ik ken de beelden van vroeger, maar dit is onvoorstelbaar.'' Van Marwijk kreeg eerder dinsdag een lintje.

''Normaal ben ik er niet zo van, maar als je dan zelf zo'n lintje krijgt is het toch bijzonder.'' De bondscoach zei voor de NOS-camera dat koningin Beatrix ''fantastisch'' was. Ze spraken lang met elkaar.

Familie

Van Marwijk geniet zichtbaar van het onthaal, maar wil ook graag naar huis. ''Ik heb mijn familie gemist. We zijn negen weken onderweg. In 1974 en 1978 deden nog maar zestien landen mee aan het WK, nu 32, wij zijn veel langer van huis.''

Hij kijkt uit naar het weerzien met vrouw, kinderen en kleinkinderen in het Limburgse Meerssen.