HAMBURG - Tony Martin gold als een van de outsiders voor de 97e editie van de Ronde van Frankrijk. De renner van Columbia reed een sterke Ronde van Zwitserland, waar hij op de slotdag de individuele tijdrit won en helemaal klaar leek voor de Tour de France.

In de eerste week verloor hij echter al zoveel terrein (ruim 43 minuten) dat hij dinsdag als de nummer 95 van het klassement aan de negende etappe begon.

''Ik heb moeten inzien dat mijn voorbereiding verkeerd was. Ik heb veel te veel gedaan'', verklaarde de 25-jarige coureur dinsdag in de Süddeutschen Zeitung.

Verkeerd effect

Martin, vorig jaar 36e in de Ronde van Frankrijk, reed ter voorbereiding de Ronde van California, de Ronde van Zwitserland en trainde een week fors in de Alpen.

''Ik wilde me verbeteren, maar dat heeft een verkeerd effect gehad. Dit is een goede leerschool voor volgend jaar.'' Martin begon de Tour in Rotterdam met de tweede plaats in de proloog.

''De tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour is nog een doel voor me. Vooraf heb ik gezegd dat ik die wil winnen. Daar geloof ik nog steeds in.''