LES GETS - Hij was een talentvol voetballer bij Real Union in zijn geboorteplaats Irún, is supporter van Real Sociedad. Bovenal is Rabo-renner Juan-Manuel Garate een Bask.

Wel één die zondagavond juichte om de zege van Spanje op Oranje. ''Neem van mij aan dat ook de meeste Basken blij zijn.''

Nooit kreeg de nationale voetbalploeg van Spanje steun van het hele land. Interlands werden in het verleden voornamelijk afgewerkt in Sevilla waar de fans zich het meest vaderlandslievend gedroegen.

Afkeer voor Madrid

In Barcelona staat Catalonië voorop en in Madrid is er juist de afkeer voor alles wat met Barclona te maken heeft. Om maar te zwijgen over Baskenland dat zich liever vandaag dan morgen afscheidt.

Er veranderde veel toen Spanje twee jaar geleden de Europese titel veroverde, de eerste voetbalhoofdprijs voor het nationale team. ''Dat gaf een vreugde die de politieke problemen die we kennen overschreed."

Bewustzijn

"Er veranderde iets met het Spaanse bewustzijn. Voetbal is heel belangrijk, maar altijd vlogen we er voortijdig uit omdat er geen team stond. Nu wel'', vertelde Garate maandag op de rustdag in de Ronde van Frankrijk.

Ook hij had, samen met landgenoot Oscar Freire en de verder vrijwel Nederlandse ploeg de finale bekeken. ''Ik kan er rustig naar kijken. De Nederlanders maakten veel meer lawaai."

"Natuurlijk zien de meeste Basken liever een Baskische ploeg, zoals de Catalanen ook liever een Catalaans team zien. Maar ik weet vrijwel zeker dat iedereen in Spanje trots en blij is. We moeten sport niet met politiek verwarren.''

Type Xavi

Garate voetbalde tot zijn zestiende. ''Ik was snel, had inzicht maar te weinig kracht.'' Met een lachje: ''Een beetje een type als Xavi. Maar ik had last van een voetblessure en artsen raadden me aan een andere sport te kiezen. Dat werd wielrennen.''

Dat het WK erop zit en er niet meer over voetbal wordt gepraat vindt hij wel goed zo. Garate hoeft ook geen stuurlint in de kleur van zijn land of ander uiterlijk vertoon.

''Ik vind het prima als de mecaniciens iets verzinnen, maar zelf zal ik er niet mee komen. We zijn hier om de Tour te rijden. Dat is onze baan.''