AMSTERDAM - Andy Schleck heeft zondag de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. De Luxemburger versloeg op de top van de Morzine-Avoriaz Samuel Sanchez in de sprint. Robert Gesink werd derde.

De klassementsrenners moesten zondag vol aan de bak in de etappe met twee bergen van de eerste categorie op het programma.

Onder aanvoering van de Astana-ploeg moesten veel favorieten lossen. De Rabo-kopmannen Denis Mentjsov en Gesink verloren geen tijd. Gesink probeerde in de slotkilometers nog weg te komen, maar vond eerst Sanchez en bij zijn tweede poging Alberto Contador in zijn wiel.

Een aanval van Sanchez en Schleck kon de Nederlander vervolgens niet meer bijbenen. Cadel Evans kwam met de overige favorieten op tien seconden achterstand binnen en is de nieuwe drager van de gele trui.

Moerenhout

Koos Moerenhout reed de hele dag in de aanval. Tijdens de beklimming van de Col de la Ramaz demarreerde hij uit de kopgroep en kreeg de Rabo-renner de Belg Mario Aerts en de Fransman Amaël Moinard met zich mee.

De Nederlander bleef met zijn medevluchters lang vooruit, maar moest op acht kilometer Aerts en Moinard laten gaan. De 36-jarige renner reed de etappe vervolgens rustig uit, ook met het oog op zware etappe van dinsdag.

Armstrong

Lance Armstrong beleefde zondag een zware dag en zal uitkijken naar de rustdag van morgen. De Amerikaanse kanshebber op de eindoverwinning moest op de eerste serieuze berg van de dag lossen uit het peloton en wist niet meer terug te komen.

Typerend voor de dag van Armstrong was een kleine valpartij in aanloop naar de laatste klim. Een renner voor hem pakte een etenszak aan, ging daarbij onderuit en nam de Texaan met zich mee. De duidelijk aangeslagen Armstrong kwam uiteindelijk op ruime achterstand binnen.

Chavanel

Armstrong was niet de enige renner met ambities voor het klassement die zondag sneuvelde. Alexandre Vinokoerov kon de kop van het peloton op de Morzine niet bijhouden. Ook Luis Leon Sanchez, Bradley Wiggins en Andreas Klöden konden het niet bijbenen.

Sylvain Chavanel nam eerder op de dag al afscheid van zijn gele trui. De Fransman kon in het hooggebergte niet mee en zakt ver terug in het klassement.

Lees alles over de Tour op onze special