JOHANNESBURG - De kans is groot dat Nelson Mandela zondagavond in stadion Soccer City van Johannesburg aanwezig is bij de WK-finale tussen Nederland en Spanje.

Volgens de kleinzoon van Mandela wil de bijna 92-jarige Zuid-Afrikaán ondanks zijn broze gezondheid naar het stadion komen voor de eindstrijd van het mondiale voetbaltoernooi in zijn land.

'Fans gedag zeggen'

''Hij pakt nu zijn rust en probeert zo wat energie te krijgen voor vanavond'', vertelde Mandla Mandela. ''Hij wil heel graag naar het stadion, maar we weten gezien zijn leeftijd dat hij nog van gedachten kan veranderen. Hij heeft echter gezegd naar het stadion te komen om de fans gedag te zeggen, en gaat daarna weer naar huis.''

De oud-president was een maand geleden ook van plan de openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Mexico bij te wonen. Mandela haakte echter op het laatste moment af, omdat zijn achterkleindochter in de nacht voor de wedstrijd door een auto-ongeluk om het leven was gekomen.

Uitreiking

De wereldvoetbalbond FIFA liet eerder op zondag al weten dat de familie van Mandela kort voor de aftrap bekend maakt of de oud-president in Soccer City aanwezig zal zijn. FIFA-voorzitter Joseph Blatter hoopt samen met Mandela de wereldbeker uit te kunnen reiken aan de aanvoerder van het winnende team, Giovanni van Bronckhorst of Iker Casillas.

De kleinzoon van Mandela verklaarde toen in een reactie tegenover de BBC dat de FIFA zijn familie onder grote druk heeft gezet. ''Maar ik denk dat de beslissing bij hem ligt. Het ligt eraan hoe hij zich voelt als hij wakker wordt en wat zijn medische team zegt.''

Lees alles over het WK op onze special