JOHANNESBURG - De tribunes van het Soccer City-stadion van Johannesburg worden zondagavond bevolkt door hoogwaardigheidsbekleders als kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, de Spaanse koningin Sofia en (demissionair) premier Jan Peter Balkenende.

Ook vips als prins Albert van Monaco, tenor Placido Domingo, Hollywoodster Morgan Freeman, topmodel Naomi Campbell, IOC-president Jacques Rogge en toptennisser Rafael Nadal komen de WK-finale tussen Nederland en Spanje 'live' bekijken.

De grote vraag die nog openstaat is: komt Nelson Mandela?

Familie

De wereldvoetbalbond FIFA liet zondag nog maar eens weten dat de familie van Mandela pas kort voor de aftrap bekend maakt of de oud-president van Zuid-Afrika in Soccer City aanwezig zal zijn.

FIFA-voorzitter Joseph Blatter zei graag samen met Mandela de wereldbeker uit te reiken aan de aanvoerder van het winnende team, Giovanni van Bronckhorst of Iker Casillas.

Druk

Volgens de kleinzoon van de bijna 92-jarige Mandela heeft de FIFA zijn familie onder grote druk gezet, zo verklaarde hij tegenover de BBC. ''Maar ik denk dat de beslissing bij hem ligt. Het ligt eraan hoe hij zich voelt als hij wakker wordt en wat zijn medische team zegt'', aldus de kleinzoon.

Mandela was op 11 juni van plan de openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Mexico bij te wonen, maar zag daar op het laatste moment vanaf omdat zijn achterkleindochter Zenani door een verkeersongeluk om het leven was gekomen.