AMSTERDAM - Op het Centraal Station in Amsterdam druppelen zondagochtend de eerste Oranjefans de stad binnen. Johan, Aisa, Marjolein en Tiemo uit Delft gaan direct door naar het Museumplein waar ze de wedstrijd Nederland-Spanje zondagavond gaan bekijken.

''We willen de beste plek hebben'', verklaren ze hun vroege komst.

''Amsterdam is gewoon de leukste plek en het Museumplein heeft het grootste scherm van Europa'', aldus Aisa.

''Eigenlijk wilden we natuurlijk naar Zuid-Afrika, maar zo rijk zijn we helaas niet'', zegt Johan. De stelletjes hebben behalve hun oranje outfit ook zonnebrand en drie liter water per persoon mee om de warme dag goed door te komen. ''We gaan lekker een beetje hangen en van de zon genieten.''

De gemeente verwacht zondagavond 100.000 supporters op het Museumplein. Daar wordt de finale op een megascherm uitgezonden.

Gourmet

Die drukte laten Ineke en Piet Joosen en Dian en Gerrit Ruskus uit Breda aan zich voorbij gaan. ''We komen speciaal naar Amsterdam voor de voetbal, om sfeer proeven. Maar we nemen rond vier uur de trein terug naar huis hoor'', vertellen ze.

''Daar staat alles, tot de gourmet aan toe, al klaar voor de wedstrijd'', aldus Ineke. De vier hebben zich al wel in oranje uitgedost. Ze zijn ervan overtuigd dat Nederland gaat winnen. ''2-1.''