NOTTINGHAM - De Nederlandse hockeysters zijn nogal stroef begonnen aan de Champions Trophy in Nottingham. De olympisch en wereldkampioen won zaterdag in de openingswedstrijd moeizaam met 3-1 van Nieuw-Zeeland, de nummer negen van de wereldranglijst.

Maartje Paumen en Kim Lammers behoedden Oranje in de slotfase voor een blamerend gelijkspel. Nieuw-Zeeland leek voor Oranje een ideale tegenstander om het toernooi mee te beginnen.

De 'Black Sticks' mochten in 2006 voor de laatste keer deelnemen aan de Champions Trophy, het jaarlijkse evenement voor de beste zes landen van de wereld. Hoger dan de vijfde plaats eindigde Nieuw-Zeeland nog nooit bij het zeslandentoernooi.

Stroef

Nederland kwam echter stroef op gang in Nottingham. De combinaties liepen niet en het balverlies was in alle linies groot. In de veertiende minuut liet Paumen de eerste strafcorner liggen. Een snelle voorsprong had Oranje wellicht over het dode punt heen kunnen helpen.

In de 22e minuut moest aanvoerster Janneke Schopman met een bloedende hoofdwond van het veld. De 33-jarige verdedigster, de oudste speelster van het toernooi, kreeg een stick van een onbeholpen tegenstander in haar gezicht. Boos zocht Schopman de catacomben op voor medische behandeling. Na de rust keerde de geharde routinier weer terug in het basisteam.

Knoeien

Na de pauze bleef Nederland knoeien. Middenveldster Minke Smeets-Smabers moest in de 42e minuut na een gele kaart van het veld. Met tien speelsters kwam Oranje in grote problemen. Nieuw-Zeeland dwong ondermeer vier strafcorners op rij af. Clarissa Eshuis scoorde uit de laatste van die reeks, 0-1.

Even dreigde een dramatische nederlaag voor de Nederlandse ploeg, die bij de Champions Trophy nog nooit verloor van Nieuw-Zeeland. In de 49e minuut liet Oranje toch even goed hockey zien. Eva de Goede scoorde uit een goed uitgespeelde aanval waarbij ze de bal door de benen van de Nieuw-Zeelandse keepster in het doel tikte, 1-1.

Geflatteerd

Daarna kon Oranje niet doordrukken. Pas vier minuten voor tijd zette Paumen haar ploeg uit de derde strafcorner op voorsprong. Kim Lammers zorgde in de laatste minuut voor de geflatteerde eindstand: 3-1.