AMSTERDAM - Sylvain Chavanel heeft de zevende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Fransman van QuickStep finishte solo op Station des Rousses en heroverde en passant de gele trui op Fabian Cancellara.

Chavanel pakte maandag al de dagzege in Spa en eigende zich toen ook het leiderstricot toe, om hem daags nadien kwijt te spelen aan Cancellara.

De favorieten hielden hun kruit droog in de Jura, een uithoek van Frankrijk. De tropische omstandigheden waren misschien de oorzaak voor het gebrek aan aanvalslust, want het kwik steeg tot 38 graden.

Beeldbuis

Net als in de afgelopen dagen zag al in de eerste kilometer de vlucht van de dag het levenslicht. Jerome Pineau (QuickStep), Christian Knees (Milram), Ruben Perez (Euskaltel), Samuel Dumoulin (Cofidis) en Danilo Hondo (Lampre) tekenden het aanvalsverdrag en zouden de beeldbuis bijna de hele dag kleuren.

Het peloton staakte al vroeg de achtervolging, waarna de voorsprong razendsnel opliep naar acht minuten. Op dat moment nestelde Saxo Bank zich aan de leiding om de gele trui van Cancellara te verdedigen.

Bouygues aan kop

In de kopgroep deed Pineau gouden zaken in het bergklassement. De Fransman, reeds in het bezit van de bolletjestrui, sprokkelde op de heuvels een pak punten. Zijn droom van een etappetriomf vervaagde, want onder aanvoering van de Bouygues Telecom liep de voorsprong snel terug.

Na een spervuur aan demarrages, waardoor velen moesten lossen in het peloton, ontstond op de een na laatste beklimming een omvangrijke groep achtervolgers onder instigatie van Thomas Voeckler en met Rafael Valls, Damiano Cunego, Chavanel en Juan Manuel Garate van Rabobank.

Gesink

Zij rekenden Knees, Perez, Hondo en Dumoulin in, maar maakten mondjesmaat terrein goed op Pineau. Het was uiteindelijk Chavanel die zijn ploeg- en landgenoot na een versnelling achterhaalde en gezwind passeerde. De Fransman hield stand en bleef redelijk eenvoudig uit de greep van z’n achtervolgers, van wie Valls en Garate beslag legden op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Robert Gesink finishte netjes in het gedecimeerde peloton op een kleine twee minuten. De Achterhoeker heeft zijn zinnen waarschijnlijk op de rit van zondag gezet, aangezien de moeilijkheidsgraad dan nog een stukje hoger ligt. De aankomststreep is gespoten in Morzine, na een rit van 198 kilometer met twee cols van de eerste categorie.