AMSTERDAM - Oud-international Ronald de Boer denkt dat er in de WK-finale tegen Spanje een cruciale rol zal zijn weggelegd voor verdedigende middenvelders Mark van Bommel en Nigel de Jong. "Zij moeten Xavi en Iniesta uitschakelen", weet hij.

"Ik verwacht veel van Mark en Nigel. Ze zijn heel gefocust en weten ook dat op het middenveld de angel ligt van Spanje."

Veertig procent kans

Toch ziet De Boer Oranje niet als favoriet in de finale. "Als je reëel bent hebben we veertig procent kans. Maar het goede van deze ploeg is dat ze er wel echt in geloven", roemt hij de instelling van Nederland.

"Je moet aan die wedstrijd beginnen met het gevoel dat je na het laatste fluitsignaal die cup mee naar huis neemt."

1998

De Boer schopte het zelf met Oranje op het WK van 1998 tot de halve finale, waarin Brazilië na strafschoppen te sterk was.

Zijn broer en assistent-bondscoach Frank vertelde onlangs dat Oranje toen al blij was met een plaats bij de laatste vier en niet echt geloofde in de titel. Die uitleg gaat er bij Ronald totaal niet in.

Historie schrijven

"Als je kijkt naar de beelden zie je dat die halve finale een wedstrijd was met veel emotie en veel strijd. Volgens mij speelde Frank toen zelfs een van zijn beste wedstrijden ooit."

Die strijd verwacht hij zondag ook van het huidige Oranje. "Ze zijn nu zo dichtbij. De spelers kunnen de geschiedenis uitwissen en een nieuwe historie schrijven."