JOHANNESBURG - Met zes opeenvolgende zeges achter de naam treedt het Nederlands voetbalelftal zondag in Soccer City aan voor de finale van het WK voetbal tegen Spanje. Op relatief ontspannen wijze. ''We willen ook genieten'', zei Wesley Sneijder, de topschutter van Oranje.

Nederland won van Denemarken, Japan, Kameroen, Slowakije, Brazilië en Uruguay. De reeks volgde op een foutloos kwalificatietraject, waarin evenmin een punt werd afgegeven.

Opvallend is ook dat Nederland in Zuid-Afrika niet één keer een verlenging nodig had, laat staan strafschoppen.

Bang

De prestaties van de afgelopen twee jaar, waarin alleen een keer in een oefenduel werd verloren, hebben het zelfvertrouwen doen groeien. Vanaf de eerste dag in Zuid-Afrika hebben de spelers hun ambitie uitgesproken.

''We zijn hier om te winnen. Dat stralen we uit'', aldus Sneijder. ''Als je bang bent voor een tegenstander ga je eraan.''

Ommekeer

Dat overkwam Nederland bijna tegen Brazilië. Sneijder: ''In de eerste helft keken we tegen die jongens op. Dat is niet zo verwonderlijk. Voor een aantal van onze spelers was het de eerste grote wedstrijd ooit."

"De tweede helft hebben we alles van ons afgegooid. Het sprekende voorbeeld van de ommekeer was Gregory van der Wiel. De eerste helft onzichtbaar, de tweede helft geweldig.''

Eigen spel

Oranje heeft daarvan geleerd, aldus Sneijder. ''Ik weet zeker dat we tegen Spanje die fout niet weer maken. We gaan nu gewoon vanaf het begin ons eigen spel spelen."

"Met Inter heb ik dit seizoen tegen Barcelona gevoetbald. Spanje speelt op een vergelijkbare wijze. We weten hoe we ze moeten aanpakken. Ik ben er van overtuigd dat we het kunnen.''

Strafschoppen

Op strafschoppen wil Sneijder het niet laten aankomen. In zijn loopbaan nam hij twee keer een penalty. Beide keren miste hij.

Sneijder nam zich voor nooit weer van de stip te schieten. Nu zegt hij: ''Als het moet neem ik er zondag één. Maar waar hebben we het over. We willen het in de negentig minuten doen. Dat is het uitgangspunt.''

Lees alles over het WK op onze special